Російські військові затягнули щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброю та вибухівку до машинної зали першого енергоблока Запорізької АЕС.

Про це повідомляє «Енергоатом».

Зараз арсенал важкої техніки росіян з усім боєкомплектом перебуває зовсім поруч із обладнанням, яке забезпечує роботу турбогенератора. Зокрема — у безпосередній близькості до головного маслобака, де зберігають легкозаймисте масло, яке охолоджує парову турбіну. Також там є вибухонебезпечний водень, який використовують для охолодження генератора.

Російська військова техніка заважає пожежним машинам та іншій рятувальній техніці потрапити до машзали енергоблока № 1. Ризик пожежі багатократно зростає, а от гасити її буде вкрай проблематично.

В «Енергоатомі» наголошують, якщо, наприклад, випадково детонує боєкомплект, то масштаби пожежі можуть дорівнювати тій, яка сталася під час аварії на Чорнобильській АЕС.

«Енергоатом вчергове наполягає на необхідності якомога швидшого звільнення Запорізької АЕС і знову звертається до міжнародного співтовариства із закликом вжити заходів для цього, адже тільки Україна зможе гарантувати безперебійну та безпечну роботу ЗАЕС»,  – наголосили в «Енергоатомі».

Читайте також:

Рух ворожої техніки по Антонівському мосту зупинився

Крісло Генпрокурора: з'явився ще один кандидат

Євросоюз затвердив нові санкції проти росії

ІА "Вголос": НОВИНИ