Хрест стоїть, поки обертається Всесвіт ( stat crus, dum volvitur orbis)

32 роки тому чи не вперше радянська преса області видрукувала матеріал під назвою ”Колядуймо”.
 
Йдеться про колядки та щедрівки ”Ой радуйся, земле! (- Київ, / Упорядниця Софія Майданська, художниця Марта Томенко. “Веселка”, 1990. Серед них – ”По всьому світу”, “Нова радість стала” “Добрий вечір”, невеличкі за текстом, але щирі бажання по коляді, або поколядь і, нарешті,  щедрівка “Ой сивая та і зозуленька”.
 
У невеличкій передмові (на звороті титульної сторінки) український поет Дмитро Павличко тоді написав: “Дорогі малята! Малим хлопцем ходив я з товаришами від хати до хати, співаючи колядки. Бачив і відчував те, що, мабуть, сторінки цієї книжки. Пречиста Діва Марія і сам Господь уявлялися мені як живі люди, зодягнені в наші гуцульські байбараки та кожухи. Тільки мали вони чудодійну силу і хотіли, щоб усі люди були щасливими та добрими. Колядка вчила мене вірити в справедливість і показувала, що світ дуже гарний.
 
Сьогодні наш народ повертається до золотих традицій українського Різдва. Вчіться і ви колядувати – це допоможе вам увійти у світ краси і духовного щастя”.

 

Книжка "Ой, радуйся, Земле"

 

 
Взагалі ж книжечка-колядничок мала добре, зі смаком вмонтований нотний супровід для широкого загалу дитячих дошкільних установ. У формі невимушеної бесіди йшлося по щиру народну втіху у дні святкування трьох величних християнських празників - Різдва Христового, Нового року і Святого Водохреща. Поважні думки цієї розмови дали прекрасну нагоду дітворі та й нам, дорослим, здійснити захоплюючу мандрівку у батьківщину дитинства наших далеких предків, а відтак відчути себе невід’ємною частиною рідного народу, його культури, духовності.
 
Cьогодні українські християни знають чимало інших, зокрема Богослужбові пісні – Пісню при виставленні Пресвятих Тайн, Благальну пісню, Пісню подяки, церковні пісні – Під Хрест Твій стаю, Сей день, літургійні пісні, а саме – Отворіться, царські ворота,  Вірую, Господи, і визнаю,  пісні до Святих – О хто, хто Миколая любить. Коляди -  Бог Предвічний, Бог ся  раждає і багато інших, які стали народними.
 
Але ті перші колядки були найкращі, бо вони відкрили істину: Хрест стоїть, поки обертається Всесвіт !
 

«Вголос» розповідав про те

як у радянські часи могли посадити на 15 діб за колядування
 

ІА "Вголос": НОВИНИ