Аби не припиняти водопостачання для населення, Кабінет Міністрів України ухвалив рішення продовжити дію безстрокових договорів держпідприємства «Укрінтеренерго» з водоканалами, поки останні не знайдуть іншого постачальника електроенергії або не перейдуть у статус захищеного споживача.

Про це сказано на сайті уряду з посиланням на віце-прем'єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка.

«Це рішення дасть можливість працювати водоканалам, які наразі не мають іншого постачальника. Додатково уряд надав можливість водоканалам укладати з »Укрінтеренерго« договори щодо реструктуризації заборгованості за електроенергію», — йдеться в повідомленні.

Також уряд спільно з депутатами підготував законопроект № 9406 щодо безперебійної постачання електричної енергії суб'єктам господарювання, які надають комунальні послуги. Зараз він перебуває на розгляді у Верховній Раді. Крім того, його ухвалення дозволить водоканалам не платити авансові внески.

«Ми будемо наполягати на його першочерговому прийнятті. Можливості сплачувати авансову плату водоканали не мають. Принцип їхньої роботи зрозумілий всім — вони постачають воду лише після того, як отримають плату від населення, гуртових і промислових споживачів. А на це йде мінімум місяць. Тому прийняття цього закону є вкрай необхідним, і він є коригуючим стосовно прийнятого Закону »Про ринок електричної енергії", — додав віце-прем'єр.

Нагадаємо, що через борги за електрику низка українських водоканалів можуть із 1 квітня припинити постачання води споживачам. Якщо проблема не буде вирішена, без води залишаться більше мільйона людей.

Додамо, що через підвищення тарифів українці заборгували 56 мільярдів гривень.

ІА "Вголос": НОВИНИ