Монтаж сонячної електростанції  та ввід в експлуатацію для отримання прибутку від продажу електроенергії вимагає не лише встановлення станції, але й подання необхідних документів на Зелений тариф. Без цього етапу, станція буде працювати лише для забезпечення потреб власного енергоспоживання і не приноситиме доходу власнику.

Оформлення техумов на електроенергію

Ця процедура є першим і дуже важливим кроком перед тим як розпочати монтаж сонячної електростанції. Перш за все потрібно уточнити споживчу потужність електроенергії яка йде до вашого будинку. Інформацію про це можна дізнатись в місцевому РЕМ, або Обленерго. Лінія повинна бути надійною та витримувати ту потужність яку передаватиме ваша сонячна електростанція. 

Наприклад, якщо до вашого особняка приєднана одна фаза на 6кВт, то перед монтажем генеруючої установки потужністю 30кВт, то потрібно буде прокласти 3 фази кабелів, для того щоб продавати електроенергію в місцеву мережу.

Слід зауважите те, що важливою є відстань вашої земельної ділянки до трансформатора, або лінії (0,4кВ). Відстань повинна бути не більшою ніж 300 метрів. В 2024 році ціна стандартного приєднання електроустановок на рівні 1400-1700 гривень за 1 кіловат. Перед виконанням технічних робіт зі збільшення потужності Обленерго, або РЕМ зобов’язаний вам видати «Технічні умови стандартного приєднання».

Список документів для видачі техумов

  • Копія Витягу з Державного реєстру речових прав про реєстрацію права власності на нерухоме майно (будинок, земля). 
  • Копія паспорта ідентифікаційного коду громадянина України. 
  • Викопіювання території земельної ділянки та будинку. (можна взяти інформацію з публічної кадастрової карти України.
  • Номер телефону та електронна адреса (для комунікації та персонального кабінету)
  • Заява з зазначенням необхідної потужності (кВт).

Коли технічні умови повністю виконані, спеціалісти Обленерго опломбують ваш трьохфазний лічильник та видадуть акт пломбування лічильника та Паспорт точки розподілу електричної енергії.

Монтаж станції

Коли вже до вашого будинку підведена необхідна потужність електроенергії, можна приступати до монтажу сонячної станції. Слід нагадати, що потужність сонячного інвертора не повинна бути більшою за дозволену потужність електроенергії вказану в Паспорті точки розподілу. Також потрібно знати, що загальна потужність сонячних батерей має бути не вищою за потужність вашого інвертора. Сонячні панелі можна монтувати як на даху будинку так і на наземній конструції.

Подання Документів на Зелений тариф

Збір необхідних документів – один з основних кроків для оформлення Зеленого тарифу. Ось повний перелік документів, які зазвичай потрібно представити:

1.Витяг про право власності на будинок та земельну ділянку. Для отримання Зеленого тарифу важливо мати власність на об'єкти, де встановлена сонячна електростанція. Потрібно наголосити, що земельна ділянка повинна бути виключно в цільовому призначенні 02.01. Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка).

2.Кадастровий план земельної ділянки. Цей документ надає детальну інформацію про земельну ділянку та містить кадастровий план з розміткою розмірів ділянки.

3.Довідка, яка підтверджує присвоєння земельній ділянці адреси. Важливо мати повну адресу, включаючи номер будинку.

4.Паспорт точки розподілу електроенергії. Цей паспорт підтверджує технічні умови підключення електростанції.

5.Паспорт власника чи ID картка з пропискою, а також ідентифікаційний код. Важливі документи, що підтверджують особу власника.

6.Документація на обладнання. Технічні паспорти та сертифікати відповідності на обладнання станції.

7.Протокол відповідності та схема підключення. Потрібно представити протокол відповідності інвертора стандартам обленерго та однолінійну схему підключення станції до мережі.

Підписання Договору на 3елений тариф дозволить отримувати відшкодування коштів за експорт надлишкової електроенергії в місцеву мережу в розмірі еквівалентному 0,146 Євро за 1кВт-год. Перед підписанням необхідно зібрати оригінали всіх документів і додатково представити технічний паспорт на будинок.

За наявності всіх документів, що відповідають вимогам, підписання договору буде останнім етапом. Тепер ваша сонячна електростанція приноситиме прибуток, дозволяючи заробляти до тисячі доларів щомісяця.

ІА "Вголос": НОВИНИ