Якщо депутат, міністр чи інший службовець ігнорує державну мову та публічно використовує іноземну, його можна покарати.

Про це в інтерв’ю ІА Вголос сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«За півроку роботи на посаді Уповноваженого ми відправили на адресу органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, громадських об’єднань та політичних організацій понад тисячу звернень та рекомендацій із роз’ясненням про важливість дотримання мовного законодавства.

Багато з них розмістили аналогічні інформаційні повідомлення на своїх офіційних сайтах, провели роз’яснювальну роботу із своїми підлеглими та персоналом, довели співробітників до відома про важливість дотримання мовного закону. А тому в нас сьогодні фактично немає скарг на діяльність таких органів. Натомість ми відчуваємо, що такі порушення мають місце, а тому ми готові приймати скарги від громадян та працювати над усуненнями порушення мовного законодавства. Ми свідомі того, що на 30 році незалежності функціонування української мови, як єдиної державної, – це один із ключових моментів утвердження конституційного ладу», - наголосив Уповноважений.

«Так, потрібно у такому випадку звертатись до нас. Далі ми відправимо вимогу про усунення. Але скажу відверто, ми лише на початку цього шляху. Бо за 30 років незалежності на такі порушення в Україні не було взагалі ніякої реакції. Але мені здається, що з появою інституції Уповноваженого та з посиленням мовних імперативів і, власне, мовного законодавства, ми на вірному шляху. І я сподіваюсь, цього року вже будуть непогані результати», - додав Тарас Кремінь.

Що відомо про мовний закон:

  • Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року.
  • З 16 січня набуває чинності ще один пункт закону про статус української мови, у якому йдеться про те, що відтепер усі заклади повинні обслуговувати клієнтів винятково державною мовою. У разі відмови – їх штрафуватиме Уповноважений із захисту державної мови.

ІА "Вголос": НОВИНИ