Однією з громад УПЦ МП (московського патріархату), які під час війни в Україні перейшли у лоно Православної Церкви України (ПЦУ) є громада з села Речичани Городоцького району на Львівщині.

Православні моляться у храмі Успення Пресвятої Богородиці (зведений 1900-го, архітектор Василь Нагірний).

Благословення очолити громаду і здійснювати відповідні богослужіння та відправи отримав новий православний священик. На прохання громади настоятелем призначено протоєрея Івана Деньковича.

Митрополит Львівський та Сокальський Димитрій (Рудюк) задовільнив прохання парафіян Свято-Успенської громади УПЦ МП с. Речичани Городоцького району та прийняв їх до складу Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ.  

Відомо також, що у церкві богослужіння відправляли почергово греко-католики і православні УПЦ (МП).

Як повідомив сайт Релігійно-інформаційної служби України кілька днів тому Московський Патріархат залишився без монастиря святого Онуфрія Великого в с. Межигір’я на Турківщині. Обитель разом з архимандритом Севастяном (Деркачем) перейшла до ПЦУ. Повідомлення про переходи громад та священиків УПЦ МП в ПЦУ по всій Україні з’являються щодня.

Раніше митрополит Переяславський і Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко) наголосив на тому, що «зміни в Московському Патріархаті незворотні, як в РПЦ, так і в УПЦ МП», але, переконаний єрарх, «прийдуть вони не згори, а знизу».

Нині, за різними даними, в Україні нараховується 12 381 православна громада у складі УПЦ (МП) під орудою митрополита Онуфрія (Березовського).

Розв’язана путіним з благословення патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва) російська війна проти українського народу спричинила активізацію переходу українських православних від УПЦ (МП) у лоно Православної Церкви України (ПЦУ). Упродовж березня-2022-го такий рішучий крок зробили 50 парафій УПЦ (МП), понад 100 мають наміри перейти в ПЦУ у найближчий час, ще стільки ж планують перейти після перемоги України.

Звісно, духовна переорієнтація, ломка певного стереотипу віруючих людей – вельми болючий процес,

На думку митрополита Переяславського і Вишневського Олександра (Драбинко), він має три складові: 1) рух непоминаючих у Літургії імені патріарха РПЦ Кирила; 2) бажання створити помісну Православну Церкву; 3) відхід від УПЦ (МП) і перехід у лоно ПЦУ (митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко)).

До слова, путінські вояки упродовж загарбницької війни знищили понад 30 церков в Україні.

На теренах Львівщини нині у складі Львівської єпархії (єпископ Філарет (Кучеров) УПЦ (МП) діють 53 парафії московського патріархату, чотири з них перейшли у лоно ПЦУ.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ