Щоб не прибирати щоразу повалені буревієм дерева, не латати зруйновані дахи та не бідкатися про брак коштів на ліквідацію наслідків стихійних лих, місто повинно розробити план дій з попередження та мінімілізації їх наслідків.

З такою ініціативою виступив виконавчий директор громадської організації «Плато» Микола Рябик.

Він зазначив, що Львів все частіше потерпає від негоди: аномальні температури, руйнівні підтоплення, несподівані буревії, рекордні заметілі несуть не тільки колосальні збитки для міської економіки, але й безпосередню загрозу для здоров’я та життя мешканців. Причиною подібних негод є зміна клімату. І, за прогнозами вчених, у наступні роки її вплив на наше повсякдення буде тільки посилюватися. Цьму сприяють переважання штучних поверхонь, відсутність достатньої кількості водойм, непристосованість інфраструктури міста до погодних викликів та непріоритетність самої проблеми для органів місцевого самоврядування.

Отож, за його словами, щоб протидіяти цим стихійним явищам на локальному рівні, потрібно створити якісний міський менеджмент та системне реагування у секторах містобудування, мобільності, енергетики, управління зеленими насадженнями, охорони здоров’я, освіти тощо.

Микола Рябик закликав міську провести дослідження вразливості Львівської МТГ до наслідків кліматичної зміни: це дозволить зрозуміти перелік найбільших ризиків та питань, що потребуватимуть першочергового реагування. А також розробити та затвердити План адаптації до наслідків кліматичної зміни зі встановленням конкретних цілей адаптації: так буде створено набір конкретних дій та інструментів пристосування громади до наслідків зміни клімату (збільшення озеленення для охолодження та затінення територій, створення біодренажних та вдосконалення каналізаційної системи задля раціонального використання дощової води тощо).

Також слід створити відповідальну за кліматичну політику інституцію, наприклад, Кліматичний офіс. Це дозволить вчасно та системно збирати дані, напрацьовувати рекомендації щодо покращення діяльності структур міста у контексті адаптації, залучати грантові кошти на реалізацію конкретних дій, здійснювати інформаційно-просвітницьку діяльність та контроль за дотриманням впровадження Плану адаптації тощо.

Виконавчий директор громадської організації «Плато» зареєстрував петицію на платформі електронних петицій Львівської міської ради. Станом на сьогодні її вже підтримало 53 львів’янина.

Нагадаємо, кілька тижнів у Львові лютував буревій, який зламав понад 200 дерев.  Серед них і найстарішого дуба у парку Франка. Тепер у мерії вирішують, як з нього виготовити дерев'яну скульптуру.

ІА "Вголос": НОВИНИ