Москва намагатиметься повернути російську територію в Курській області, яку захопили українські війська, і зупинити українську активність вглиб Росії. Та спробує реалізувати низку сценаріїв.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначили в ISW, геолокаційні зйомки та заяви російських посадовців вказують на те, що 8 серпня українські війська продовжили швидке просування вглиб Курської області. Згідно з повідомленнями, українські війська діють уже на відстані 35 кілометрів від міжнародного кордону з Сумською областю.

"Однак українські сили, безумовно, не контролюють всю територію в межах максималістських заяв Росії про просування українських військ у Курській області", - йдеться у звіті.

На думку аналітиків, російське військове командування має низку ймовірних способів дій, які воно може застосувати у відповідь на українську операцію в Курській області:

  • російське військове командування може вирішити використати наявних призовників, прикордонників Федеральної служби безпеки, Росгвардію та інші нерегулярні сили, вже розгорнуті в районі міжнародного кордону, щоб відтіснити українські війська і захиститися від української операції в Курській області;
  • російське військове командування може прийняти рішення про використання існуючого Північного угруповання військ, розгорнутого вздовж російсько-українського кордону, для реагування на українську операцію в Курській області. Цей варіант реалізують у тому випадку, якщо наступальні операції Північного угруповання військ на півночі Харківської області вважатимуть менш пріоритетними, ніж оборонні операції в Курській області;
  • російське військове командування може вирішити перекинути оперативні резерви, накопичені для запланованого наступу влітку 2024 року, а також відносно краще забезпечені і більш боєздатні підрозділи до Курської області з інших ділянок фронту.

"Російське військове командування може вирішити, що збереження нинішніх темпів наступу на окремих ділянках фронту є більш пріоритетним, ніж продовження наступальних операцій на інших ділянках, і може вирішити зберегти наявні оперативні резерви, призначені для пріоритетних ділянок фронту, і натомість передислокувати передові підрозділи з менш пріоритетних ділянок до Курської області", — зазначили в ISW.

  • російське військове командування, можливо, намагатиметься зберегти сили, які наразі перебувають у Курській області, але може передислокувати туди значну кількість авіації та ударних підрозділів, щоб підвищити здатність Росії повернути собі територію;
  • російські війська також можуть розгорнути наземні ударні сили і засоби в районах Курської області та поблизу неї, щоб стримати просування українських військ і зірвати консолідацію українських позицій на території Росії.

"Але російські війська загалом виявилися нездатними використовувати ударні сили і засоби більшої дальності, щоб створити умови для наземного маневру, необхідного для швидкого повернення території в Курській області", — наголосили в американському Інституті вивчення війни.

На думку аналітиків, відсутність узгодженої реакції Росії на українське вторгнення в Курську область і швидкість просування українських військ вказує на те, що українські війська змогли досягти оперативної несподіванки вздовж кордону з Росією.

ІА "Вголос": НОВИНИ