У листопаді 2016 року правління Міжнародної федерації шашок (IDF) вперше дискваліфікувало українського екс-чемпіона світу з шашок. Тоді Анікєєва не допустили до чемпіонату Європи в Грузії. На турнір спортсмен не потрапив буцімто за полеміку у пресі, де він розмірковував про шляхи розвитку шашок-64.

Тепер же IDF прийняло рішення вдруге дискваліфікувати українського чемпіона світу Юрія Анікєєва – тепер уже на 3 роки.  У офіційній заяві IDF зазначається наступне:

«Розглянуто багаторазові випадки порушення етичного кодексу IDF (пункти 2.2.4 і 2.2.8) міжнародним гросмейстером Юрієм Анікєєвим (Україна) після його відсторонення від чемпіонату Європи з шашок-64 2016 року. Відповідно з етичним кодексом IDF (пункт 3.7.) правління IDF ухвалило рішення відсторонити Юрія Анікєєва на 3 роки до 15 грудня 2019 року від участі в усіх змаганнях, що проводяться IDF».

Про те, що насправді трапилось з українським чемпіоном «Вголосу» розповів сам Юрій Анікєєв.

Я насправді займаю проукраїнську позицію, – каже пан Анікєєв. – Роблю різні репости у соцмережах, серед колег відстоюю свою точку зору. Про це усі знають. Мабуть, щось їм не сподобалося, тому отримав таке суворе покарання.

IDF вас офіційно звинувачує в тому, що ви критикуєте устрій Федерації, а не через політичну позицію. Який все-таки основний мотив дискваліфікації?

Я не критикував устрій Федерації, в цьому і фішка. Вони ніяк не аргументують свою позицію.

В українській Федерації кажуть, що ви критикуєте Владіміра Путіна та постійно одягаєте під час змагань вишиванку…

Можливо, вишиванка зіграла якусь роль в цій ситуації. Для середньостатистичного росіянина вишиванка – це щось погане. У розмовах проскакувало, чому Анікєєв на усіх фото в пресі у вишиванці, це ж бандерівці

Чи були конфліктні ситуації із російськими колегами під час змагань?

Ні, конфліктних ситуацій не було.

Вас якось попереджали, що можуть бути такі жорсткі санкції?

Ні, для мене дискваліфікація обидва рази була несподіваною.

Як можна оскаржити дискваліфікацію?

Як виявилося, федерація IDF – чисто російська, не входить в Асоціацію олімпійських та неолімпійських видів спорту «СпортАккорда», не зареєстрована як слід, тому можливі рішення європейських спортивних арбітражних судів вона не зобов'язана буде виконувати і, ми впевнені, що не буде цього робити. Подача ж позову в загальні суди російської юрисдикції, зрозуміло, не призведе до справедливого розгляду. Наразі юристи вивчають ситуацію, що склалася, остаточне рішення не прийнято.

Фактично IDF – це Федерація однієї людини, яка і створила її для себе. Хоча IDF – це Міжнародна федерація шашок, 6 членів Правління з 8 – росіяни. Президент IDF – Володимир Лангін, генеральний секретар – його дружина Антоніна Лангіна. У жодній поважній організації така ступінь спорідненості між керівними працівниками не допускається. Природно, при такій сімейності всі рішення приймаються одноголосно, ніяких обговорень не існує.

Три роки – тривалий термін. Чим будете займатися?

Є Всесвітня Федерація шашок ФМЖД, яка має довгу історію. Вона входжить в «СпортАккорду». Буду виступати під її егідою.

Олег Петренко, «Вголос»

-

 

ІА "Вголос": НОВИНИ