Новий рік – одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. Це, мабуть, єдина подія, яку протягом століть щорічно відзначають у всіх країнах і на всіх континентах, яку знають, люблять і з нетерпінням чекають люди, різні у своїх етно-національних традиціях і релігійних переконаннях. Втім, у різних народів існували й існують свої традиції зустрічі Нового року та своя святкова атрибутика.

«Вголос» зібрав цікаві факти святкування Нового року у різних країнах.

Австрія

В Австрії символами удачі та достатку в Новому році здавна вважаються сажотрус і свиня. За давніх часів у Новий рік, коли на вулиці з’являвся сажотрус, люди бігли за ним, намагаючись доторкнутися й забруднитися сажею. Згідно зі звичаєм, 1 січня на обід потрібно їсти свинину (на щастя), хрін (на здоров’я) і зелений горошок (щоб гроші водилися). Монетний двір у Відні вже не один десяток років чеканить до Нового року спеціальну монету-сувенір, на якій зображено хлопчика верхом на свині.

Англія

Англійці прикрашають свої будинки ялинками й гілочками омели, яка нібито охороняє дім від нещастя, а його мешканців – від хвороб. До речі, саме тут започаткували традицію обміну вітальними листівками.

Існує неписане правило, за яким у новорічний вечір або ніч, кожен може без жодних запрошень прийти на свято в будь-який дім, навіть до незнайомих людей, і буде привітно прийнятий. Гостю варто принести із собою якусь випічку, віскі й хоча б невеликий шматочок вугілля, кинути його в сімейне вогнище й побажати, щоб вогонь в цьому будинку горів довго-довго.

Аргентина

Тут є цікава передноворічна традиція — аргентинці викидають непотрібні старі газети, журнали, зошити. Вони рвуть їх в останній день року на дрібні шматочки і кидають як конфетті в новорічну ніч з вікна. Отже, всюди утворюються символічні звалища. 

Болгарія

В переддень Нового року болгари зодягають дивні костюми й імітують залякування злих духів, аби ті не прийшли до дому. Ця традиція має назву «Кукері». Також жителі країни купують палички кизилу як обов’язковий атрибут свята, й прикрашають їх червоними нитками, часником, сухофруктами й монетами. А 1 січня всі вітають друзів та рідних, легенько вдаряючи цими гілочками. Після 12 удару годинника в будинках на 1 хвилину гасне світло – для поцілунків. Далі господарі розрізають пиріг із монетками чи горішками всередині й переходять до трапези.

Греція

У цій країні святкування Нового року збігається із Днем святого Василія, який приносить малечі подарунки. Зранку греки йдуть до храму й освячують великий гранат. Повернувшись додому, розбивають цю ягоду на подвір’ї: що більше зерен посиплеться із плоду, то щасливішим буде новий рік. Також місцеві жителі сакралізують каміння, взяте на дорозі чи біля струмка. Будь-який гість, що входить у будинок господарів, має кинути його зі словами: «Хай багатства цих господарів будуть такі ж важкі, як цей камінь».

Також на Новий рік печуть так званий Покровський хліб. На удачу пекар кладе всередину монетку. Хто монету знайде, може сподіватися на великий грошовий прибуток в новому році.

Естонія

У цій балтійській країні є досить незвична традиція — зустрічати Новий рік у сауні. Нібито тоді естонці входять у наступний рік чистими й здоровими. А роль Санти у них виконує сажотрус, який має принести щастя в дім.

Ізраїль

Rosh Hashana - так називається початок року в Ізраїлі і супроводжується гучним звуком баранячого рога. Через пронизливий звук люди повинні приходити до покаяння. Підсолоджувати свято яблуками з медом, медовим пирогом і солодким морквяним пудингом, який називається Meren.

Іспанія

Іспанці з'їдають опівночі рівно дванадцять ягід винограду - під кожен удар курантів. Тому, хто збився з рахунку, в наступному році нібито не пощастить. Тому супермаркети незадовго до новорічної ночі пропонують упаковки з рівно 12-ма ягодами. Перед тим, як випити в честь нового року шампанського, іспанці кладуть в келих золоте кільце - це теж обряд на щастя.

Італія

На Новий рік італійці викидають із помешкань мотлох (старий комод, стіл, крісло тощо). Інколи навіть із вікон. Тут вірять, що на місце цих речей «прийдуть» нові. Крім того, жителі країни приносять у дім свіжу воду як символ щасливого життя.

Жінки та чоловіки обов'язково одягають червону спідню білизну.  Це обіцяє щастя, перш за все, в любові.

Після опівночі традиційно їдять сочевицю. Вона, за віруваннями, завдяки своїй монетоподібній формі, приносить багатство в сім'ю.

Китай

Тут святкують Новий рік наприкінці січня або на початку лютого. Все залежить від місячної фази (у день другого молодика після зимового сонцестояння). У святкову ніч люди влаштовують урочистий фестиваль. Вони запалюють величезну кількість ліхтариків, аби освітити шлях для наступного року, а ще – використовують петарди і феєрверки, аби відлякати злих духів і нечисть (один із найпопулярніших чудовиськ – дракон Ніан).

Увечері вся родина збирається за столом для трапези й для вручення подарунків. Як правило, це гроші у червоному конверті або створене власноруч намисто зі ста монет як побажання прожити сотню років. На ранок після святкування кожен член родини по черзі виходить із дому й робить рівно 6 кроків у ту сторону, яку гороскоп вважає сприятливою для того чи іншого знака зодіаку. Після цього треба повернутися назад.

Куба

На Кубі в Новий рік годинник б’є тільки 11 разів. Оскільки 12-й удар приходиться саме на Новий рік, годиннику дають відпочити і спокійно зустріти свято разом з усіма. Опівночі кубинці вихлюпують воду через відчинені вікна на вулицю, бажаючи, щоб Новий рік був таким же світлим і чистим, як вода.

Нідерланди

Жителі цієї країни починають святкувати ще з кінця листопада. П’ятого грудня вони святкують Клозум на Схірмоннікоге (назва Klozum означає «Дядя Клаус». Відзначення цього дня подібне до традиції святкування Дня Святого Миколая). У цей період країна стає помаранчевою від нескінченної кількості вогників. Закінчується святковий період 31 грудня разом із завершенням старого року.

Роль Санта Клауса тут виконує старець Сінтерклаас, який колись був відомим сажотрусом і який прибуває до нідерландських земель на великому кораблі з Іспанії, і цю подію щороку транслюють по всіх каналах країни. У нього є помічники, яких називають Чорними Пітерами і які роздають усім солодощі.

Німеччина

Перед Новим роком німці бажають «Guten Rutsch!» — скорочення від вислову «Einen Guten Rutsch ins neue Jahr!», що дослівно означає «хорошого входження в Новий рік». У Німеччині, як і в багатьох інших країнах, останні 10 секунд року, що минає, відраховують вголос. Потім обіймаються і бажають один одному «Щасливого Нового року!». Після цього запалюють бенгальські вогні або запускають в нічне небо феєрверки. У новорічну ніч шампанське п’ють скрізь у світі. Але тільки німці мають для Нового року свій особливий тост: «Prosit Neujahr!». Слово «prosit» походить з латинської мови й означає «за ваше здоров’я!».

Німці дуже люблять феєрверки, петарди, хлопавки і світлові ракети. Причини традиції - у вигнанні злих духів: вони не повинні прийти в новий рік.

Також у Німеччині підтримують звичай ворожіння на свинцю. При цьому свинець спочатку плавиться, а потім опускається в холодну воду. Сформована фігура трактується: серце або кільця обіцяють щастя в любові. 

США

Для американців характерний певний культ прикрашання своїх будинків на Новий рік. Наприклад, 34-ту вулицю в Балтиморі (штат Меріленд) навіть називають масовим світловим шоу. Тут жителі щороку проводять змагання на найяскравіший і найгарніший будинок.

У новорічну ніч у Штатах їдять сочевицю, а саме - готують з неї  суп. Вважається, що вона приносить гроші та удачу.

Фінляндія

Фінляндія вважається справжнісінькою батьківщиною Санта Клауса. Щоправда, тут його називають Йоулупуккі й живе він у Лапландії. Опівночі фіни виходять на вулицю й масово запускають феєрверки. Потім вдома вони ворожать на майбутній рік. Зазвичай це роблять на воску та олові. В одному з міст Фінляндії — Кемі проходить щорічний сніжно-льодовий фестиваль. Поблизу цього міста розташований і сніжно-крижаний замок розміром 20 тисяч квадратних метрів — гордість усієї країни.

Франція

Французи, як і інші народи, прикрашають до свята ялинку. У стародавні часи вони вішали на її гілочки яблука та цукерки, зараз же прикрашають звичайними іграшками, а на підлогу ставлять сантони — дерев’яні або глиняні фігурки.

Перед запіканням новорічного пирога вони часто додають до нього біб. Той, кому дістався такий сюрприз, стає «бобовим королем». Це означає, що друзі та родичі мають виконувати його жартівливі забаганки протягом усього новорічного вечора.

Чехія

Чехи традиційно їдять коропів в новорічну ніч. Поширений звичай ділити яблука і по малюнку насіння передбачати майбутнє. Якщо розташування насіння нагадує зірку, все буде добре, якщо хрест - загрожує біда.

Японія

Японці святкують Новий рік декілька днів. Вони прикрашають вхідні двері вінками із соснових і бамбукових гілок, аби прогнати подалі злих духів. 

Опівночі починає бити дзвін, що налічує 108 ударів. Кожен удар має вбити одну з людських вад. На думку японців, основних вад усього шість (жадібність, злість, дурість, легковажність, нерішучість, заздрість), але в кожного є 18 різних відтінків, тобто загалом виходить 108. Усіх цих вад і треба позбутися в Новому році.

Тут вірять, що удари дзвону звільняють від невдач і гріхів минулого року. А на святкування наступного дня японці виходять на вулицю й обмінюються подарунками з друзями й родичами. Є і кумедна традиція: вони купують бамбукові граблі, аби «загрібати» щастя. Вечір проводять у колі сім’ї.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ