Усі, хто отримає другу дозу вакцини від коронавірусу, зможуть претендувати на отримання міжнародного свідоцтва про вакцинацію. На Львівщині це наразі 11 тисяч мешканців, що пройшли повний цикл щеплення.

Про це в ефірі «Народного толк-шоу» на телеканалі NTA повідомила директорка Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко.

«Таке свідоцтво - це форма, що передбачена міжнародними медико-санітарними правилами з 2005 року. Досі такі свідоцтва ми видавали тим, хто вакцинувався від жовтої лихоманки та  їхав в країни, де є потенційна небезпека підхопити цю хворобу», - пояснила експертка.

Єдиний документ про вакцинацію, який є в Україні

Вона наголосила, що свідоцтво формується автоматично медичною інформаційною системою, в яку заноситься кожен етап вакцинації.

Щоб отримати свідоцтво про вакцинацію, потрібно звернутися до свого сімейного лікаря або в будь-який заклад охорони здоров'я, в якому є первинна медична допомога, та заявити про своє бажання отримати документ.

За словами Іванченко, свідоцтво про вакцинацію буде видруковане на двосторонньому аркуші паперу (бажано жовтого кольору, адже це вимагають міжнародні медико-санітарні правила). Документ завіряється  печаткою лікаря та штампом закладу охорони здоров'я.

«Сьогодні це єдиний документ в Україні, який можна отримати про вакцинацію від коронавірусу», - наголосила Наталія Іванченко.

«Є інформація, що з 1 липня, можливо, ми отримаємо доступ до COVID-паспортів уніфікованого зразка для ЄС, України.  Такі паспорти матимуть QR-код, який даватиме змогу ознайомитися із вакцинальним статусом людини, інформацією про перенесене захворювання чи наявністю негативного ПЛР-тесту на коронавірус», - додала епідемологиня, зазначивши, що це лише попередня інформація. А от достеменних даних, від коли почнуть діяти такі паспорти, нема.

COVID-паспорт. Що відомо про цей документ

  • Він повинен містити у собі дані про вакцинацію, зроблені тести на коронавірус з негативним результатом або ж одужання від коронавірусу.
  • Метою COVID-паспорту для громадян є вільне та безпечне пересування під час пандемії.
  • Варто зазначити, що всі ці дані будуть вноситися в електронну базу охорони здоров'я.
  • Сертифікат громадянин може отримати у лікаря або згенерувати його в мобільному додатку «Дія».

ІА "Вголос": НОВИНИ