Позиція росії у перемовинах дуже жорстка. Але й Україна не відступить від свого. Перемовини будуть йти тяжко, але вони будуть тривати.

Про це сьогодні, 4 березня, під час брифінгу у Львові повідомив радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк.

За його словами, позиція України зараз підсилюється західними партнерами.

 «Ми чітко розуміємо психологічний стан тих, з ким працюємо, що вони знають про Україну. Ми розуміємо, куди вони хочуть зайти. Чому вони так думають і яка у них мотивація», - каже він.

Українська делегація зазначила, що росія відчуває тиск міжнародної спільноти і хоче вибілити свій імідж у світі. 

«Коли росія починала так званий примус України до миру, то вони розуміли, що це матиме певні наслідки. Але вони не очікували, саме таких санкцій», - говорить Михайло Подоляк.

За його словами, росія була впевнена, що зможе завоювати Україну протягом трьох днів. Тож, коли вони заходили у переговорний процес, у них були одні вимоги. Тепер росія розмовляє вже в іншій тональності. Водночас і наші партнери перечікували перші три дні, аби побачити чи втримають українці свою країни чи ні. 

«Росіяни були переконані, що 80 відсотків мешканців України очікують їх з квітами. Реальність виявилася зовсім іншою. Зараз вся Україна - проукраїнська. Це стало для них шоком», - розповідає Михайло Подоляк. 

Зараз росія йде на певні поступки у гуманітарній сфері, тобто, погоджується створити «зелені» коридори, аби мирні мешканці  змоги виїхати з міст, охоплених боями. 

«Перемовини - це один з етапів війни. І ми його використовуємо», - каже радник голови Офісу Президента України. 

Так він пояснює чому Україна сідає за стіл переговорів з окупантами. 

Михайло Подоляк зазначив, коли росія зрозуміла, що їй не здолати українських військових, то вона почала бомбити мирних мешканців, аби викликати паніку й таким чином спробувати змусити Україну підписати мирну угоду на її умовах. 

Він розповів, що росія намагається під час переговорів говорити з позиції сили. Проте українська делегація відповідає тим самим. Тому що зараз Україна - сильна держава. Проте, на жаль, сказати ворогові, що він вбивця, перемовники не можуть, тому що такі слова зведуть всі зусилля нанівець. А у заручниках опиняться тисячі мирних мешканців, які ховаються у підвалах та очікують, коли їм нададуть допомогу. 

«Ми росії не довіряємо. Але ми повинні зробити гуманітарні коридори» - запевнив радник голови Офісу Президента України.

Проте росія не погоджується, аби створення цих «зелених» коридорів контролювала будь-яка країна, навіть білорусія, тому що вона не довіряє нікому. 

Також він зазначив, що зараз основне - вийти на концепцію «закритого неба».

«Концепція »закритого неба« допоможе вирішити багато питань. І поверне росіян до тями. Вони повинні розуміти, що воювати з мирним населенням недопустимо», - вважає Михайло Подоляк.

За його словами, якщо протягом одного-двох днів вдасться закрити небо над Україною, то відразу зміниться хід війни і настрої населення. Мирне населення буде знати, що на них з неба нічого загрозливого не впаде. А що стосується сухопутних військ ворога, то наші Збройні сили України дуже швидко їх знищать. 

Михайло Подоляк говорить, що Європа досі не може повірити в реальність війни, яка зараз йде в Україні. Саме цим він пояснює те, що західні партнери України досі вагаються, чи треба закрити небо над Україно, чи ще почекати. 

Проте він наполягає, що це питання треба вирішити до завтрашнього ранку. 

Також читайте у «Вголосі»:

ІА "Вголос": НОВИНИ