Експерт з економіки Олександр Охріменко розповів, яким чином можна врегулювати ціни на газ та електроенергію в Україні.

Про це він розказав у коментарі для ІА «Вголос».

«Це треба було робити давно. Поки не почались акції протестів, Зеленський не бачив проблеми? Це ж абсурд! Невже ніхто не розумів, що проблема є?», - сказав Олександр Охріменко.

«Раніше, коли тільки виникла така ситуація, треба було зробити те, що давно обіцяли, – ринок газу. Це означає, що у нас має працювати антимонопольний комітет, який володіє всіма інструментами, щоб припинити свавілля монополістів. Якби у нас їх не було, то й тарифи на газ були б набагато нижчими. Ось у цьому і полягає наша проблема – як тільки є монополіст, то відразу з’являється висока монопольна ціна», - пояснив економіст.

«Крім того, треба розібратись із надмірно великими витратами, які декларують компанії. Я переконаний, що вони завищені. З цим теж би мав давати раду антимонопольний комітет, який має право штрафувати такі підприємства і примусити знизити тарифи. Так працюють у Європі, де теж зима і тарифи зростають. Наприклад, у Франції є одна велика газова компанія, але вона боїться займатись подібними дурницями, бо їхнє антимонопольне законодавство дійсно працює – на відміну від нашого», - підсумував він.

Читайте більше інформації у статті:«Газові» протести: чи подешевшає блакитне паливо?

ІА "Вголос": НОВИНИ