В Україні з першим потеплінням розпочався сезон кліщів, перші жертви їхніх укусів вже звертаються до лікарів. Яку небезпеку несуть укуси кліщів і як від них захиститися, розповів «Оглядачу» лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв.

За словами медика, сезон кліщів вже розпочався. «Як тільки потеплішає, сонце вийде, вони будуть активно виходити, тому що їхня активність залежить від температури. Уже перші вкушені пацієнти до нас почали звертатися. Ці кровососи чекають на нас завжди й усюди. У мене були пацієнти, коли людина нарвала квітів і принесла додому, і з цього букета виліз кліщ і вкусив бабцю, яка жила в квартирі і навіть не виходила з будинку», — зазначив він.

Лікар зауважив, що основна небезпека бути вкушеними підстерігає людей на пікніках, а особливо на традиційних травневих шашликах.

«Не треба далеко їхати, в київському ботанічному саду дуже багато кліщів, там навіть висять транспаранти «Обережно, кліщі!» Посидьте п'ять хвилин на траві, і цього буде достатньо», — застеріг він.

Медик пояснив, які інфекції можуть передавати паразити. «Для України характерна і небезпечна хвороба Лайма, також відома як кліщовий бореліоз. Набагато рідше зустрічається кліщовий енцефаліт — це поодинокі випадки за десятки років. А ось хвороба Лайма — це сотні хворих щороку», — поінформував він.

«Ця інфекція добре лікується, але за однієї умови: якщо людина в перші дні звернулася за допомогою, і ми одразу призначаємо лікування. Оскільки це хвороба «трохи хронічна», немає гострих симптомів, аби людина одразу бігла до лікаря. А якщо це трапиться на другий-третій місяць або за півроку, лікувати набагато складніше. Вона не призводить до летальних наслідків, але може провокувати різні інші хвороби — серця чи суглобів», — розповів лікар.

За його словами, від кліщового енцефаліту є більш-менш ефективні вакцини, а від хвороби Лайма — ні».

Жигарєв також дав рекомендації тим, кого вже вкусив кліщ. Він назвав неефективним популярний народний метод заливання кліща олією, щоб той начебто «задихнувся».

«Не треба експериментувати, чимось його заливати, підпалювати тощо... Треба просто звернутися до лікаря. Якщо у вас є можливість упродовж години звернутися за допомогою, краще нехай це зробить фахівець. Якщо ж ви в поході в горах і на 100 км нікого немає, краще витягти самому. Чим більше він сидить, тим більша ймовірність отримати якусь інфекцію», — радить експерт.

«Якщо ви активна людина, ходите в походи і піддаєте себе ризику, у ветеринарних аптеках є спеціальні «кліщодралки». Можна таку придбати в похідну аптечку. Якщо немає, є дієвий народний метод — зробити зашморг. Берете цупку нитку, накидаєте на кліща, затягуєте обережно. Дуже обережно та ніжно його треба підтягувати, підкручувати і витягнути. Якщо зробити це різко, то він може частково залишитися, а це провокує інфікування», — зазначив лікар.

Він рекомендує не викидати такого кліща, а віднести до медичної лабораторії на аналіз. «Так будете знати, інфікований кліщ чи ні. Якщо ці дані будуть у лікаря, він зможе вам допомогти», — запевнив медик.

Як повідомляв «Вголос», десятеро волинян уже підчепили хворобу Лайма від укусу кліща.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ