ДБЖ (джерело безперебійного живлення) - це пристрій, який забезпечує резервне живлення критично важливих систем та електроніки під час перебоїв або коливань в електромережі. Батареї є важливим компонентом систем ДБЖ, оскільки вони зберігають електричну енергію, необхідну для підтримки роботи цих систем під час відсутності електроживлення.

Нижче розглянемо основні критерії, які потрібно враховувати при виборі акумуляторів для безперебійників. Великий вибір АКБ для UPS на сайті компанії PowerSol. Тут ви знайдете як бюджетні рішення, так і батареї преміум якості.

Основні параметри вибору акумуляторів для ДБЖ

  1. Ємність: вимірюється в ампер-годинах (Ah) і вказує на кількість електричної енергії, яку може зберігати акумулятор. Для ДБЖ необхідно обирати акумулятор з достатньою ємністю, щоб забезпечити потрібний час автономної роботи.
  2. Напруга: для ДБЖ зазвичай використовують акумулятори з напругою 12 вольт. Якщо для правильної роботи безперебійника потрібно забезпечити постійну напругу більше ніж 12 вольт, то акумулятори з’єднують послідовно. При такому підключенні напруга кожного акумулятора сумується. Так, якщо ДБЖ потрібно забезпечити 192В, то послідовно потрібно з’єднати 16 АКБ по 12В.
  3. Тип акумулятора: для ДБЖ найчастіше використовують гелеві, свинцево-кислотні AGM або літієві LiFePO4 акумулятори. Гелеві акумулятори мають більшу тривалість служби, але такі акумулятори коштують дорожче і більш вимогливі до зарядного пристрою. Для побутових безперебійників використовують як гелеві так і АГМ батареї великої ємності від 50 до 300Аг. Також для приватних будинків все частіше використовують LiFePO4 АКБ для забезпечення автономної роботи всього дому. Для потужних трьохфазних ДБЖ, де послідовно потрібно з’єднувати 20, 40 або 60 акумуляторів частіше використовують AGM АКБ.
  4. Зарядний струм: ще один важливий параметр від якого залежить якої ємності акумуляторні батареї оптимально підключати до джерела безперебійного живлення. Так, оптимальний показник коли зарядний струм складає 10% від ємності акумулятора. Тобто якщо у ДБЖ зарядний струм 2А, то оптимальна ємність акумуляторів буде 20Аг.
  5. Цикли заряду-розряду: це вказує на кількість разів, коли акумулятор може бути повністю заряджений та розряджений. Для ДБЖ краще обирати акумулятор з більшим числом циклів заряду-розряду, щоб забезпечити більший термін експлуатації.
  6. Розмір: для ДБЖ, особливо якщо АКБ монтуються всередині, важливо підбирати акумулятор з відповідним розміром. В протилежному випадку батареї просто не помістяться в корпус.

Також при виборі акумуляторів, особливо для потужних ДБЖ, важливим показником буде ідентичність параметрів АКБ з однієї партії. Чим вони більш схожі, тим довше прослужать при послідовному підключенні. Ось декілька рекомендованих виробників акумуляторів для ДБЖ які забезпечують максимальну якість та ідентичність параметрів своїх виробів:

  • 7 Stars
  • BB Battery
  • Yuasa
  • CSB
  • EverExceed

Стаття підготовлена при допомозі спеціалістів компанії PowerSol. Якщо Вам потрібна детальна консультація або допомога в підборі акумуляторів переходьте на сайт www.powersol.com.ua та телефонуйте по номерах вказаних на сайті.

ІА "Вголос": НОВИНИ