Під час новорічних свят нашому організму стає вкрай важко протистояти різним подразникам. Калорійні страви, алкоголь, гучні вечірки та короткий сон – усе це негативно впливає на імунітет та здоров’я, тому необхідно знати, як допомогти своєму організму пережити стрес.

Як не перевантажити шлунок у свята і чим собі зарадити, якщо це сталося, розповідає Ольга Кушнір, лікарка-гастроентеролог Першого територіального медичного об'єднання Львова.

Новий рік традиційно святкують увечері та вночі - тоді, коли організм має відпочивати і відновлюватись, готуючись до наступного дня. Натомість ми в цей час багато їмо за святковим столом. Переїдання, за словами лікарки, і є причиною виникнення проблем зі здоров’ям.

 

Що їсти, щоб не нашкодити здоров’ю?

“Важливо не те, що ви з’їли,  шкідливе чи не шкідливе, а важливо скільки його було. Потрібно дотримуватись культури їжі по інтервальності. Якщо їсти маленькими порціями впродовж бенкетного вечора, то це вам не зашкодить. Під час застілля споживайте багато води, вона дозволить уникнути гіперкалорій і важкості для кишково-шлункового тракту. Солодкі та газовані напої краще виключити. Навіть і улюблений всіма узвар”, – розповідає Ольга Кушнір.

До святкового столу свій організм потрібно готувати заздалегідь. У передсвяткові дні не варто голодувати  й не змінювати звичного режиму приймання їжі. Не менше трьох разів у день, як каже гастроентеролог, треба поїсти теплі, свіжі страви. Це правило стосується і свят.

“У нас часто буває так, що господарі, чекаючи гостей, не їдять, мовляв, що ж продукти переводити, а пізніше – “напихаються” стравами. З іншого боку, господиням, готуючи святковий стіл, треба стежити, щоб не переїдати, куштуючи приготовлене”.

Під час застілля потрібно їсти не поспішаючи, дотримуючись мудрості: «Поспішай повільно». Це допоможе запобігати переїданню та відчуття дискомфорту у шлунку.

“Склад їжі повинен відповідати вашому віку, стану здоров'я  і рекомендаціям лікарів, якщо такі є. Найбільше перевантажують роботу шлунково-кишкового тракту копчені і консервовані м'ясні та рибні страви”, – наголошує Ольга Кушнір.

Якщо у повсякденному раціоні ми себе обмежуємо у споживанні «нездорової» їжі, наприклад, жирів, то у свята цього майже не уникнути.

“Доволі підступними є приховані жири - у солодощах та випічці, тому що ми часто забуваємо, що це також жири. Для прикладу, обмежуємо себе у вживанні певних видів м’яса, сала чи смальцю, але забуваємо, що олія і маргарин у великій кількості так само шкодить”, – зауважує Ольга Кушнір.

На святковому столі, за рекомендацією  лікарки, обов’язково мають бути овочі та фрукти. Клітковина, яку містять ці продукти, зменшить надходження у кров надлишку цукру і жиру, збереже флору кишківника та послугує природнім сорбентом.

“Що ж стосується салату “Олів’є” і шампанського – це атрибути свята. Зрозуміло, що ці продукти не є корисними, але якщо ви вживатимете їх небагато, то це не буде бідою”, – каже пані Ольга.

Людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту, не варто  у святкові дні забувати про лікарські рекомендації щодо режиму харчування, нагадує гастроентеролог. Адже всі хронічні захворювання реагують на перевантаження і стрес, а свято також є своєрідним стресом, хоч і зі знаком «плюс». 

 

Чи варто вживати ферменти?

Якщо любите “допомагати” шлунку перетравити їжу з допомогою ферментних препаратів, то за словами гастроентеролога, кілька таблеток до важкого застілля не врятують від наслідків переїдання. Ферменти використовують для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, а не просто приймають, аби можна було більше з’їсти.

“Хотілося б наголосити на тому, що не слід зловживати ферментними препаратами. Наша підшлункова сама прекрасно працює. І замісну терапію їй  робити не варто”, – каже Кушнір.

Аперитив - «розминка» перед застіллям

Святкові застілля несуть і іншу загрозу здоров’ю, набагато серйознішу, ніж переїдання. Мова про вживання алкоголю.

Лікарка радить міцні напої споживати невеликими дозами із великими паузами, закушувати їх гарячими м'ясними чи рибними, але не жирними закусками.

Щоб уникнути швидкого сп'яніння, печінку потрібно заздалегідь підготувати до прийому алкоголю. Для цього за 30-60 хвилин до застілля можна випити аперитив із легкою закускою.

  • Щоб залишитися у хорошій формі після свят, варто запам'ятати кілька правил:
  •  Добре закушуйте. Це сповільнить усмоктування алкоголю зі шлунку.
  • Не змішуйте різні алкогольні напої. А також в жодному разі не слід пити червоне вино після вживання міцних напоїв.
  •  Дотримуйтеся золотого правила – пити не більш, так званої, “однієї дози” алкоголю на годину. “Одна доза” – це 180 мл вина (1 склянка), або 360 мл пива (1 банка), або 30 мл міцного напою (1 чарка).
  •  На кожну склянку алкоголю випивайте по одній склянці води.

 

Як позбутися наслідків свята?

Якщо ж попри всі намагання не переїсти за святковим столом, це все-таки сталося, то наступний день треба робити розвантажувальним, але голодувати не варто.

“Вимушене голодування створює додаткове навантаження для організму і може призвести до порушення обміну речовин.  Тому, якщо з'являється відчуття голоду, краще з'їсти трохи запечених або відварених на парі овочів чи фруктів, але не розігріті з холодильника реберця. Дуже добре насичує та виводить шлаки з організму і домашній бульйон із курки,”– радить гастроентеролог.

Після переїдання, як каже лікарка,  в організмі також затримується вода. Це погано з двох причин: збільшується вага і не виводяться шлаки і токсини. Щоб цього уникнути, протягом двох-трьох днів потрібно випивати вдвічі більше рідини, ніж до цього. 

Якщо ж  під час святкувань не вдалося уникнути алкогольних надмірностей, то раціон наступного дня повинен бути збагаченим продуктами із високим вмістом вітаміну С та мінеральною водою, яку слід пити невеликими ковтками протягом дня. 

“Не варто пити розсоли, бо вони впливають на водно-сольовий обмін і  в результаті можуть з’явитися набряки. Краще взяти їжу, збагачену маслами. Оливкова та соняшникова олія є дуже добрим буфером після таких бенкетувань. Корисними будуть страви, приготовлені на вершковому маслі. Старайтеся їсти більше рідкої гарячої їжі”, – радить Ольга Кушнір.

Щоб правильно «вийти зі святкування», то як каже лікарка, у наступні дні  потрібно помірно зменшити кількість їжі: рівно настільки, щоб не було важкості в шлунку, але й було відчуття ситості.

А також - ввести в раціон більше білкових продуктів, адже білок сприяє прискоренню обміну речовин.

ІА "Вголос": НОВИНИ