На прикладі невеликого кафе можна зрозуміти, як позивацтво і нищення бізнесу є практикою, якою зловживає влада Львова.

«На цьому фото від 13 травня – головні посадовці Львова. Це заступник міського голови Андрія Садового, екснародний депутат від «Самопомочі» Любомир Зубач. Це директорка юридичного управління Гелену Пайонкевич. І багато інших посадовців, які з кавою в руках радяться, як знищити моє підприємство.

Це багаторічне цілеспрямоване переслідування тягнеться майже 20 років. Усі суди мерія програла. Але ніяк не заспокояться. Шукають нові приводи.

Вони уникають камери. Просять не фотографувати. Застала я їх випадково, бо про цей візит мене не попереджали. Після цієї зустрічі мене знову потягнули до суду», – розпочинає розмову львівська підприємиця і власниця Приватного підприємства «Лорелея» Тетяна Нікітчин.

У суді мерія вимагала від підприємців звільнити начебто самовільно зайняту земельну ділянку шляхом приведення самочинно реконструйованої будівлі у відповідність до техпаспорта від 2006 року.

26 червня суддя Ростислав Матвіїв Господарського суду Львівської області виніс рішення у справі за позовом Львівської міської ради до ПП «Лорелея». І у задоволенні позову відмовив повністю.

«У мене – гори судових справ. Десятки, якщо не сотні кілограмів паперу. Хочеться поскладати ці папери під Ратушею і написати: Пане Садовий, досить займатися рейдерством! Досить плювати на Конституцію і закони України! Припиніть цькування бізнесу!

Та чи є мені до кого апелювати? Бо в чому насправді вправна команда Садового – це заробляти неймовірні статки на хлібних посадах. Уявіть моє здивування, коли я побачила біля свого кафе всіх цих мільйонерів.

Візьміть у відкритому доступі декларацію Зубача. Зарплата за останній рік – 1,5 мільйона гривень. Квартири, землі, свіже авто, десятки тисяч валютних, сотні тисяч гривневих заощаджень. Ще майже мільйон за рік заробила Гелена Пайонкевич.

Разом на двох – 2,5 млн. Нереальні гроші навіть для бізнесмена! А все це завдяки нам, львів'янам, сумлінним платникам податків. Таким, як я, які важко працюють і сплачують податки. А чим займаються вони? Виходить, що позивацтвом, нищенням бізнесу і нераціональним використанням коштів громади!», – каже Тетяна Нікітчин.

Бізнес на площі Івана Підкови, 3 у Львові «Лорелея» веде ще з 1998 року. Будівля площею понад 48 кв. м. підприємцям належить на праві приватної власності. Є будинковий номер. Землю «Лорелея» орендує у міста.

«Міською радою ще у 2000 році було прийнято в експлуатацію будівлю на пл. Підкови, 3. Законність цього рішення було підтверджено Господарським судом. Прийшовши до влади, Садовий, ігноруючи Конституцію і закони, захотів відібрати приватну власність.  Видав рішення 327, яким намагався по-рейдерськи скасувати рішення міської влади й суду. Це незаконне і зухвале рішення скасували і Галицький суд і апеляція. Досі Садовий не поніс жодного покарання за неодноразове зловживання владою, за ігнорування закону. Мабуть, у цій країні він вважає себе вищим за суд. Позиціонує себе християнином, а порушує заповіді Божі», – каже Тетяна Нікітчин.

Цього разу у суді міськрада стверджувала, що будівля начебто була самочинно реконструйована. Однак жодних доказів щодо реконструкції міськрада не надала. У суд міські юристи принесли акт без обов'язкових підписів власника. Крім того, сфальсифікували документ, адже дані про площу нерухомого майна кафе були орієнтовними.

Судекспертиза, якої вимагали міські юристи, дійшла висновку, що будівля на площі І.Підкови, 3 відповідає даним технічних паспортів від 2006 та 2024 року.

Та рішення суду не сподобалося міській владі, яка розгорнула компанію дезінформації та наклепів. У публікації в родинному інтернет-виданні міського голови Львова Андрія Садового про справді важливі обставини цієї справи не написали. Будівлю чомусь назвали кіоском. Прямо звинуватили суд, що він не знайшов доказів розбудови приміщення. А де їм взятися?

(https://zaxid.net/miskrada_prograla_sud_cherez_nezakonnu_rozbudovu_kioska_u_tsentri_lvova_n1588868).

«Чиновники й придворні писаки Садового на «чорне» кажуть, що то «біле». Журналістка необ'єктивно описала обставини справи. Коментаря у мене не взяли. Виходячи з логіки Zaxid.net, до цієї компанії посадовців на фото мав би прибігти ще й суддя й особисто почати шукати докази на місці. Це повний абсурд! Або банальна спроба натиснути на суд, який виніс обґрунтоване і справедливе рішення. Так вони використовуючи адмінресурс і власні засоби масової інформації, підло і підступно вводять в оману громадськість, дезінформують з метою спаплюжити підприємця  і суд», – зазначає підприємиця.

Суд зазначив, що міська рада зобов'язана провести з орендарем добросовісні переговори й добросовісно спробувати досягти домовленостей з орендарем. Цього давно вимагають підприємці, однак влада їх не чує, не бачить, і на них не зважає. Навіть попри рішення судів і незавершене виконавче провадження, договір оренди ділянки місто вперто не продовжує. ЛМР повинна впорядкувати договірні стосунки, які тривають А не зухвало ігнорувати обовʼязками, покладеними на них. До слова, згідно з договором, підприємець має право викупу ділянки.

Хоча розмістити на орендованій ділянці столики міськрада не дозволяє, підприємиця постійно і вчасно вносить орендну плату за значну більшу ділянку, 92 кв.м. Площу місто теж впорядкувало за кошт підприємців. Тепер місто назвали захопленням землі заходи з енергоощадження. Хоча за межі приватної будівлі підприємці не виходили.

«Я не чула, щоби Садовий і його команда в непростий час війни дбали про нові робочі місця. Не чула, щоб дбали про створення у місті сприятливого інвестиційного бізнес-клімату. Зате я чую як мер їздить по світу і просить гроші під проєкти. Але чи варто іноземцям вірити у добрі наміри мера?

Однозначно, що ні! Адже Львів живе на постійних позиках. Все тому, що за роки діяльності Садового у місті не сприяли бізнесу, який генерує прибутки. У бізнесу немає довіри до чиновників, які дбають про власні статки, свій добробут і про власні кишені. Крім того, наша міськрада прославилась багатьма гучними корупційними справами. Сподіваюся, що на цю ситуацію звернуть увагу правозахисні органи, до яких буду звертатися. Це ж корупція! Чи може після такого представляти громаду Садовий і його команда?, – зазначає підприємиця.

З приводу спроби рейдерського захоплення та злісного невиконання рішення судів підприємиця скерує лист керівництву держави, у міжнародні правозахисні організації та в правоохоронні органи.

ІА "Вголос": НОВИНИ