Якщо ви вирішили додати до перегляду гри улюбленої команди трохи азарту та зробити ставку, варто пам’ятати що будь-яка БК – це компанія, спрямована на отримання прибутку. Як саме заробляють букмекери та що треба знати, перш ніж почати робити ставки, розповімо у цьому матеріалі.

Як заробляють букмекерські контори України?

Свій основний прибуток букмекерські контори отримують завдяки чіткому балансу та розподіленню коефіцієнтів настання тих чи інших спортивних подій. Ці коефіцієнти розробляються цілою командою висококваліфікованих спеціалістів: математиків, статистиків, аналітиків даних, спортивних експертів.

Мета цієї команди – продумати таку сітку коефіцієнтів, щоб у довгостроковій перспективі букмекер завжди залишався у “плюсі”. Це означає, що гравці можуть вигравати на окремих подіях та матчах, помічати “дисбаланс” у певних лініях та розписах, але у загальному плані контора завжди має прибуток.

Така система вигідна обом сторонам: компанія впевнена у своєму прибутку, а гравці можуть знайти свої можливості для виграшів.

Ще одним важливим інструментом, завдяки якому букмекерська контора заробляє гроші, є маржа. По своїй суті маржа є відсотком прибутку, який гарантовано забирає собі букмекер, незважаючи на результат події.

Для розуміння того, як працює цей механізм, наведемо приклад:

БК пропонує поставити на баскетбольний матч, де зустрічаються дві абсолютно рівні команди. Нічия як результат неможлива. Шанси на перемогу кожної будуть мати вигляд 50% на 50%. У вигляді коефіцієнтів це буде дорівнювати 2.00 (100%/50% = 2).

Букмекер не може надати такий коефіцієнт, бо якщо на кожного з учасників беттери поставлять однакову кількість грошей, БК нічого не заробить. Саме тому букмекерська контора виставляє коефіцієнт 1,90, що гарантує йому дохід у 5% від розміру усіх ставок, незалежно від того, хто виграє матч.

 Звісно ж, що така ситуація вигідна для БК, але невигідна для гравців. Саме тому беттери обирають контори із найнижчим рівнем маржі.

Що треба знати, перш ніж зробити ставку в БК України?

І хоча українські букмекерські контори завжди залишаються у “плюсі” це зовсім не означає, що гравці не можуть отримувати прибуток від ставок на спорт. Як ми вже зазначали вище, далеко не всі коефіцієнти є ідеально збалансованими, а досвідченні беттери вміють знаходити та використовувати помилки букмекерських контор.

Щоб стати успішним беттером, доведеться опанувати кілька навичок:

  • Обов'язково потрібно вміти працювати з інформацією. Треба відстежувати динаміку змін коефіцієнтів, збирати та обробляти новини про команди або учасників матчу, порівнювати коефіцієнти різних БК та обирати оптимальні рішення.
  • Також важливим є вміння правильно керувати своїми фінансами. Досвідчені гравці давно пересвідчились, що встановлення лімітів та обмежень на одну ігрову сесію та розміри ставок є запорукою успіху у довгостроковій перспективі.
  • Варто прийняти той факт, що вигравати у 100% випадків неможливо. Поразки неминучі. Але важливим є те, як ви реагуєте на них. Не варто після програшу одразу намагатися відігратися наступною збільшеною ставкою. Це призводить лише до ще більших збитків.

Оволодівши цими навичками на достатньому рівні, будь-хто може почати робити ставки. Але варто пам'ятати, що ставити потрібно лише в легальних та ліцензійних БК України.

ІА "Вголос": НОВИНИ