Прогулянка по пабліках в соцмережах, які присвячені життю в окупованому Донбасі, дозволяє зрозуміти увесь треш життя в «рускому мірі».

Без води, але з горілкою

Окупований Донецьк має серйозні і постійні проблеми з питною водою. Її привозять в окремі дні в невеликій кількості. Люди збираються в довжелезні щоб отримати свою «порцію».

Ще в травні стало відомо, що відновлювати водопостачання в Донецьку нема кому, адже головного інженера та три десятки спеціалістів мобілізували примусово на фронт. І поки вчорашні комунальники воюють, то мешканці Донецька миють посуд та приймають душ під дощем...

Загалом життя в терористичній «ДНР» — це не лише дефіцит питної води. Нестача на ринку м'яса змінює проблему з відсутністю борошна на ринках і в магазинах Донецька. Часто зникають певні ліки з аптек. Через непрофесіоналізм самопроголошена влада «латає діри» в ручному режимі з допомогою росії, але виробити дієвий механізм так і не змогла за всі вісім років.

Щоправда, в дефіциті на окупованих територіях ніколи не буває алкоголь. Тут навіть зробили бренд, присвячений утилізованому колишньому ватажку сепаратистів Олександру Захарченку.

І ще одна річ, якої вдосталь на окупованій території - пропаганда.

Мобілізація з «ринку на фронт»

Чоловіків від 18 до 60 років ловлять в Донецьку всюди і без підготовки відправляють на передову, на «м’ясо»... Фото і відео з погонями за чоловіками, які втікають від військових з повістками просто заполонили весною соцмережі. На фронт тягнуть усіх, кому тільки виповнилося вісімнадцять.

Людина може вийти з собакою на прогулянку чи просто в магазин, а вже через день-два бути на передовій. Не дивно, що чоловіки втікають, як тільки бачать воєнкомів.

Наслідки такої масової мобілізації — висока смертність серед сепаратистської армії. Окупаційний режим не дає жодного якісного спорядження. Гвинтівка «мосінка» часів Першої світової війни і бляшані шоломи з Другої світової - ось що отримує мобілізований в Донецьку для війни проти України.

Потрапивши на передову, бойовики записують слізні звернення, щоб їх вивели з зони воєнних дій, бо не мають елементарного. А дружини недовоїнів навіть влаштовували невеликі мітинги.

Невдоволені розповідають, що донеччан відправляють в бій для розвідки вогнем. Тож смертність серед сепаратистів надзвичайно висока. А дружини вже утилізованих бойовиків отримують «гідну» компенсацію - десять тисяч рублів.

«Восємь лєт дамбілі дамбас»

Найчастіше цю пропагандистську тезу повторюють росіяни, які нічого насправді не знають про життя в Донецьку. До повномастшабного вторгнення донеччани лише зрідка чули звуки вибухів на околиці міста. А в самому Донецьку «прильотів» від ЗСУ не було. Жителі на окупованих територіях це добре зрозуміли, коли порівнюють тодішню ситуацію з нинішнім днем. Українці останнім часом активно використовують HIMARS для знищення ворожих складів, яких чимало на території колишніх заводів в окупованому місті. Підприємства перестали працювати після 2014 року, коли прийшли росіяни і вони стали місцем зберігання зброї та снарядів. І окупантів не турбує, що вони ставлять під смертельну загрозу мешканців Донецька. Яскравий приклад колишній Донецький завод транспортного обладнання, де нещодавно був справжній феєрверк.

Проте, люди всеодно намагаються жити. В окупованому Сєдово на узбережжі Азовського моря триває пляжний сезон... Саме сюди і їдуть донеччани в пошуках моря та сонця.

Там і вечірки нічні тривають і, за винятком, російських літаків і гвинтокрилиів, які часто літають, нічого не нагадує про війну.

Цікаво, що весь Донецьк, попри ізоляцію, завішаний оголошеннями пропозицій поїздки в Україну, без переходів через лінію фронту, а через Прибалтику.

Загалом русифікація триває повним ходом. Окупанти масово і примусово вивозять українських дітей з окупованих територій на росію. Ось новина про усиновлення в Ямало-Ненецькому окрузі. Бідні діти...

Напередодні з'явилися повідомлення, що в Донецьку і на території інших окупованих населених пунктів росія в середині вересня спробує провести фейковий референдум щодо приєднання цих територій до свого складу. Про це свідчать і візити нового путінського «куратора Донбасу» Сергія Кірієнка.

В Україні жартують, що псевдореферендум призначили на вересень, бо чекають на ЗСУ, які теж планують взяти в ньому участь. Щоправда, реінтеграція звільненого обласного центру після восьми років отруєння російською пропагандою може бути затяжною і доволі складною. Але віримо, що тут колись знову буде воля, демократія, мова, Україна...

Як писав раніше Вголос, у полоні в «ДНРівців» загинув громадянин Британії

ІА "Вголос": НОВИНИ