Ні стара влада, ні нова влада, судячи із заяв новообраного Президента, абсолютно свідомо не хоче досягати консенсусу в Україні щодо відзначення радянських дат.

Про це в ефірі ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ ЛЬВІВ» заявив головний редактор Інформаційного агентства «Вголос» Юрій Грицик.

«Ні 8 травня, ні 9 травня не можуть бути святом для українців. Українці втратили 14 мільйонів осіб у Другій світовій війні. Це більше, ніж будь-яка інша європейська держава. Це майже половина всіх втрат Радянського Союзу. Прогнали одного окупанта, нацистську Німеччину, - прийшов інший окупант. Почалися масові депортації українців. Тільки із Західної України було вивезено півмільйона людей. Майже 30% з них загинули в дорозі. То що ми святкуємо? Влада могла давним давно вирішити цю проблему. Про день совєцької армії, який в Україні відзначали ще до 2014 року, вже всі забули. Про день жовтневої революції майже не згадуємо. Тобто залишилась єдина скрєпа з Росією - оцей злощасний »день пабєди«, - зазначив журналіст.

За словами Юрія Грицика, влада свідомо не позбувається совєцької традиції святкувати 9 травня:

»Як на мене, причина тут зрозуміла. По-перше, влада слабка, боїться підняти хвилі в суспільстві. По-друге, влада опирається на ватників, не хоче втрачати свій електорат серед них. Якби була сильна націоналістична влада, питання було б вирішене протягом одного року. На жаль, на минулих виборах націоналісти не пройшли до ВРУ«.

»Згадайте, що кілька років тому говорив поки що чинний Президент Петро Порошенко на ток-шоу Савіка Шустера. Заявляв, що українські націоналісти допомагали розстрілювати євреїв у Бабиному Яру. Це Олена Теліга допомагала саму себе розстрілювати, чи як? Просив покаятися, на коліна перед євреями стати...Хіба від такого Президента можна було очікувати, що він вирішить це питання?" - додав журналіст.

Повний випуск ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ ЛЬВІВ» дивіться на ютуб-каналі проекту.

ІА "Вголос": НОВИНИ