До 2030-го серйозно розвинуться економіки держав, які зараз належать до групи ринків, що розвиваються. Про це повідомляє агенція Forsal із посиланням на прогнози агенції Standard Chartered Plc.

Ці нові довготермінові прогнози діаметрально змінюють розклад сил у світовому рейтингу найбільших економік світу. До 2030 року в першій десятці країн із найвищим валовим внутрішнім продуктом (ВВП), опиняться аж сім держав, що належать до групи Emerging Markets.

Китай має стати найбільшою економікою світу вже 2020-го. Водночас Індія, імовірно, перевершить США, а Індонезія зайде до першої п'ятірки.

«Наші довготермінові прогнози зростання ґрунтуються на одному ключовому принципі. Участь країн у світовому ВВП повинна наблизитися до їхньої участі у світовій популяції, ВВП per capita через конвергенцію між розвиненими економіками і тими, що розвиваються», — вважає Девід Manna, економіст Standard Chartered.

З оцінкою аналітиків, економічне зростання Індії прискориться до 7,8 % до 2020 року, тоді як темпи зростання китайського ВВП мають сповільнитися до 5 % до 2030-го.

Участь Азії у світовому ВВП, який торік виріс до 28 % із 20 % 2010-го, імовірно досягне рівня 35 % до 2030 року — стільки зараз мають разом Європейський Союз і США.

ІА "Вголос": НОВИНИ