Будь-яка стадія алкогольного сп'яніння неприпустима для водія, однак закон встановлює нижній поріг вмісту алкоголю в крові не на нулі, а на 0,2 проміле. До якої стадії віднести цю ступінь сп'яніння? Про це розповідає Auto24.

Стадії алкогольного сп'яніння свого часу класифікували медики та судмедексперти. Проте хімічні процеси в кожному організмі розвиваються індивідуально, вплив алкоголю на його роботу різний, тому в основу класифікації поклали не стільки відсотковий вміст алкоголю в крові, скільки клінічні ознаки. Тобто, особливості поведінки людини.

Систем класифікації є кілька, вони відрізняються лише кількістю стадій: одні поділяють ступені сп'яніння детально — до десяти стадій, інші відстежують шість-сім стадій.

У деяких країнах Європи вважається допустимим випити келих вина перед поїздкою, але в разі ДТП ємність цього вжитого келиха стане предметом тривалих судових розглядів.

Тому керувати автомобілем не можна навіть у найлегшій стадії. А ті 0,2 проміле, які українське законодавство визначає як безкарний рівень алкоголю в крові, залишені на той випадок, якщо рівень алкоголю відрізняється від нуля через ті самі індивідуальні особливості або певні недуги (діабет, діарея, карієс), або при вживанні деяких продуктів харчування.

ІА "Вголос": НОВИНИ