Зараз вибір ноутбука є непростим завданням. На ринку ви зіткнетеся з величезним вибором як за характеристиками, так і за цінами. Тому в цій статті фахівці інтернет-магазину Цифра зібрали основні поради щодо підбору ноутбуків під різні завдання.

Насамперед щоб підібрати відповідний ноутбук, потрібно визначитися з його призначенням. Для ігор та складної роботи, звичайно, потрібен агрегат потужніший, з ефективним охолодженням та ін. А для «побутового» використання або офісної роботи підійдуть ноутбуки й простіше.

Також варто подумати, чи будете ви брати ноутбук із собою. Якщо вам необхідно регулярно перевозити його, краще відразу придбати пристрій з міцним корпусом. Для домашнього напівстаціонарного використання тонкої та легкої моделі вистачить.

Ноутбуки для офісу

Для роботи з офісними програмами, документами підійдуть найслабші та бюджетні моделі. Тут не потрібні великі потужності, не потрібен продуктивний процесор. Офісним ноутбукам вистачає 4 Гб оперативної пам'яті та HDD накопичувача на 500 Гб.

Оптимальними будуть моделі з діагоналлю 15,6 дюйма. З ними комфортно працювати, при цьому не доведеться переплачувати за розмір. Можна вибрати ноутбук матрицею TN+Film – вона найдешевша. Але при необхідності більш точної передачі кольору краще все ж зупинитися на IPS.

Ноутбуки для роботи

Варто одразу уточнити, що мається на увазі робота без високих навантажень рендерингами, важкими моделями та ін. Ведення бізнесу, часті поїздки та необхідність отримати доступ до потрібної інформації будь-коли диктують свої правила.

Тут вам все ще не знадобиться велика потужність, але краще вибрати недорогий ноутбук. Оперативки в 4-8 Гб цілком вистачить під різні завдання, багатострумовий процесор теж навряд чи вам знадобиться. А ось на міцність корпусу, розмір і вагу ноутбука варто звернути увагу, якщо ви часто його перевозитимете.

Який ноутбук потрібен для роботи з графікою та дизайну

Рендеринг, моделювання, обробка фото та відео та багато інших завдань якраз і вимагають високої потужності та продуктивності від техніки. Тут уже не вийде обійтися бюджетним монітором та мінімальними вимогами. Вибір ноутбука для таких завдань відбуватиметься вже у дорожчому ціновому сегменті. А основні вимоги до техніки будуть такими:

  • оперативна пам'ять – 12-32 Гб;
  • процесори – Intel Core i5, i7, i9;
  • дискретна відеокарта – 3-6 Гб;
  • матриця IPS.

Яким має бути ігровий ноутбук

Моделі для геймерів теж повинні мати достатньо сил, щоб тягнути сучасні ігри. За характеристиками вони в цілому будуть ближчими до пристроїв з попереднього пункту. Оптимальною стане відеокарта від 4 Гб та процесори i7 і вище. Нерідко використовують і AMD останніх поколінь. Тут також важливий хороший монітор з високою частотою оновлення та перенесення кольорів з діагоналлю 15,6 дюйма і більше.

Універсальні моделі

Вибір ноутбука такого типу, як правило, простіше. Це універсальні моделі для дому, роботи (у тому числі й у деяких графічних редакторах), навчання та розваг. Моделі середнього цінового сегмента, як правило, із цим цілком справляються.

Оптимальні параметри для такої техніки:

  • процесор – від i3 останніх поколінь та вище;
  • оперативна пам'ять – 8-16 Гб;
  • відеокарта – вбудована;
  • накопичувач – SSD від 128 Гб;
  • екран – IPS.

Щоб не помилитися з вибором, в інтернет-магазині Цифра можна одразу виставити бажані параметри чи призначення ноутбука. Так зона пошуку значно скоротиться під необхідні моделі. І варто враховувати, що чим більше навантаження планується на машину, тим вона буде потужнішою, а ціна – вищою.

ІА "Вголос": НОВИНИ