У 2014 році, коли в Україні відбулася Революція Гідності та розпочалася російсько-українська війна, багато львів’ян алярмово записувалися на курси надання першої домедичної допомоги.

Ті, хто пережив події на Майдані, відчули брак елементарних знань, які в потрібну мить можуть врятувати життя.

Про це «Вголосу» розповіла тренер-інструктор із надання домедичної допомоги Товариства Червоного Хреста Ірина Валько.

З часом, за її словами, на жаль, інтерес до цього у мешканців міста зменшився. Але в ці крайні дні, коли загроза повномасштабної війни зросла, з’явився знов.

Тож «Вголос» з'ясував, де у Львові можна навчитися надавати першу домедичну допомогу. Тобто допомогти постраждалому протриматися до приїзду «швидкої допомоги».

Товариство Червоного Хреста у Львові

Товариство Червоного Хреста найдовше проводить у місті курси з надання першої домедичної допомоги.  

Тренер-інструктор Ірина Валько зазначила, що під час тренінгів від Товариства Червоного Хреста можна навчитися проводити серцево-легеневу реанімацію, допомогти під час кровотечі, якщо людина задихається або втратила свідомість. Також вчать правильно накладати пов’язки на рани під час опіків, обморожень чи травм та транспортувати постраждалого.

Під час навчання львів’яни отримують, перш за все, практичні навички. Вчаться на тренажерах.

«Зараз, коли ковід гуляє, навчання ми проводимо в організованих групах – в організаціях та на підприємствах», – каже вона.

Наступна група має розпочати навчання у лютому. Але зважаючи на те, що з 1 лютого у Львові обіцяють ввести «червону ковідну зону», тренінг, можливо, перенесуть. 

Тренінги відбуваються у Львові, на вулиці Богдана Лепкого, 5, у приміщенні медико-соціального центру Червоного Хреста. Чотириденний тренінг коштує 650 гривень. Займатися треба по три години в день, з 17.00 до 20.00. Група налічує не більше як десять осіб. Інформацію про тренінг можна знайти тут 

Перша домедична допомога САВ

Курси першої домедичної допомоги САВ розпочали свою діяльність 2016 року. Тут пропонують різні курси – допомога дітям, допомога в екстремальних ситуаціях, допомога при масивних кровотечах та інше.  

домедична допомога

Щодо базового навчання, то це перша домедична допомога.

Тут навчають надавати допомогу при інсультах, судомах, удушенні чи утопленні, кровотечах, переломах, опіках, проводити серцево-легеневу реанімацію, використовувати автоматичний дефібрилятор, викликати «швидку» та інше.

У Львові навчання відбувається в офісі на вулиці Стрийській, 202. Тривалість курсу – 7 годин. Вартість курсу – 800 гривень. Зареєструватися можна тут.

Мальтійська служба допомоги

Мальтійська служба допомоги навчає надавати першу домедичну допомогу  з 1993 року.

Тренінг триває 8 годин. У групі може бути  10 слухачів. Проте можуть вчити й одну особу. Також проводять корпоративні навчання.

Під час навчання охочих вчать насамперед убезпечити себе під час надання  першої допомоги, зокрема юридично. Адже у час смартфонів особа, яка надає допомогу, може стати героєм відеоролика, і не завжди – позитивним. Також навчають оцінювати рівень небезпеки, проводити серцево-легеневу реанімацію у дорослих та дітей, зупиняти кровотечі, правильно фіксувати пов’язки на травмованих особах, виводити сторонні тіла з дихальних шляхів, надавати допомогу при опіках, переохолодженнях, обмороженнях або теплових ударах.  

«Дуже важливо, що питання домедичної допомоги нині є на порядку денному. Зараз українці переживають певну тривогу і невпевненість, тому знання першої допомоги дають певне заспокоєння, що ми зможемо допомогти собі й своїм близьким. Ця інформаційна безпека знімає стресовий стан, а це зараз вкрай важливо», – каже представниця Мальтійської служби допомоги Олена Голишева.

Адреса Мальтійської служби допомоги: Львів, вулиця Академіка Богомольця, 8/2. Зареєструватися на курси можна тут.

Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

На базі Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф існує Навчально-тренувальний відділ домедичної підготовки.

Тут, в першу чергу, навчають лікарів, які працюють у медицині катастроф. А також  проводять тренінги для організованих колективів – поліції, школярів та вчителів та інших.

«У розвинених країнах питання про навчання школярів найпростішим методам надання першої допомоги визначено на урядовому рівні, адже перша домедична допомога потерпілому є не тільки запорукою успішного подальшого лікування, а найчастіше – фактором порятунку людського життя. Адже прищеплювати корисні звички та нові знання варто ще зі шкільної лави», - повідомили у Львівському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Під час тренінгів використовуються манекени, інше навчальне обладнання.

 Більше інформації можна отримати тут

Нагадаємо також, «Вголос» звернувся до військового експерта, який розказав, як діяти цивільним під час небезпеки. 

ІА "Вголос": НОВИНИ