Про це він заявив сьогодні у Львівському прес-клубі.

За його словами, щоб уряд мав шанси бути ефективним, швидко й успішно впровадити реформи, потрібно 4 ключові фактори. «По-перше, уряд повинен змінити організацію своєї роботи. Перестати виконувати лише доручення від Президента та прем’єра, а генерувати власні ініціативи, знаходити шляхи вирішення тієї чи іншої проблеми тощо», – каже Ігор Коліушко. Для цього, за словами аналітика, потрібно внести зміни до закону України про Кабінет Міністрів, а також закону про центральні органи влади. Відповідні законопроекти вже напрацьовано, однак немає політичної волі їх розглядати. А доки цього не буде, в  аналітиків песимістичні прогнози щодо нового уряду.

«Другий фактор успішної роботи – призначати на посади міністрів лише лідерів реформ у своїй галузі. Наскільки це завдання виконано, пробачимо вже найближчим часом», – каже Коліушко.

Третій фактор – це відносини уряду з Президентом. За словами Коліушка, завжди президенти намагалися впливати на діяльність уряду. Від Адміністрації Президента часто надходять різноманітні доручення, вказівки, однак живого діалогу немає і часто урядовці навіть не знають, чи це справді доручення Президента чи ідея когось із канцелярії.

Четвертим фактором є набір нових держслужбовців відповідно до закону про державну службу на конкурсній основі. «Важливо, щоб працювати в уряд прийшли адекватні професіонали, а для цього їм як мінімум потрібно запропонувати гідну зарплатню», – каже аналітик.

«Наразі мої очікування щодо роботи нового уряду доволі тривожні. Я не бачу з боку вищих керівників держави намагання оперативно вирішити ці питання. І тому, думаю, є велика ймовірність, що новий уряд загрузне в бюрократичній тяганині й ефективність його роботи може бути дуже невисокою», – наголосив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

ІА "Вголос": НОВИНИ