Поки ми не досягнемо колективного імунітету, вакциновані люди повинні орієнтуватися у складних процесах прийняття рішень.

Про те, як можна оцінити ризики, пише WSJ.

Багато людей сподіваються, що отримання вакцини COVID-19 означатиме негайне повернення до норми: більше ні масок, ні дистанціювання, вечірки та обійми з друзями.

Реальність складніша. На даний момент люди, які зробили щеплення, повинні орієнтуватися на процес прийняття рішень у світі, де щеплені та невакциновані будуть співіснувати місяцями, навіть у межах одного домогосподарства.

То що ви повинні і не повинні робити? Американські Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) опублікували основні принципи.

Зокрема зазначається, що повністю вакциновані люди можуть збиратися в приміщенні разом з іншими людьми, які також повністю вакциновані, не вживаючи додаткових запобіжних заходів. А щеплені люди можуть збиратися з однією невакцинованою родиною без масок і дистанції, поки невакциновані члени здорові і не ризикують інфікуватися на COVID-19. Але CDC закликає повністю вакцинованих людей продовжувати вживати запобіжних заходів у громадських місцях та на середніх або великих приватних зустрічах.

Щеплена людина повинна продовжувати застосовувати всі засоби пом'якшення наслідків, перебуваючи в громадських місцях.

CDC та більшість експертів сходяться на думці, що поки ми не наблизимось до колективного імунітету – коли значна частина населення буде захищена вакцинацією або природною інфекцією та вірус не може легко поширюватися, – носіння маски, соціальна дистанція та уникнення багатолюдних закритих зустрічей буде стандартною практикою в громадських приміщеннях. Керівні принципи CDC зазначають, що дані все більше свідчать про те, що вакциновані люди потенційно рідше передають вірус через безсимптомні інфекції, але є також невирішені питання щодо тривалості захисту вакцин та ефекту нових варіантів.

Ось рекомендації вчених щодо того, як оцінити ризики.

Чи нормально для вакцинованих людей зустрічатися з іншими щепленими людьми?

Зустрічі з іншими щепленими людьми можливі через два тижні після повної вакцинації, тоді безпечно зустрічатися в приміщенні з іншими повністю вакцинованими людьми без масок та дистанції.

Що робити, якщо дорослі вакциновані, а діти ні?

Люди, які щеплені повністю, можуть відвідувати в приміщенні одне з іншим невакцинованим домогосподарством, не носячи масок і не дотримуючись соціальної дистанції, якщо невакциновані люди мають низький ризик важких захворювань.

Особи з ослабленим імунітетом та їхні сім'ї повинні бути обережнішими, оскільки вакцини в цілому можуть бути менш ефективними для них.

Які заходи слід зробити пріоритетними після вакцинації?

Заплануйте будь-які звичайні медичні зустрічі, які ви відкладали. Отримайте колоноскопію, мамографію чи чищення зубів. Заплануйте планову операцію.

А як щодо подорожей?

Після вакцинації поїздка є нижчим ризиком, як і перебування в готелі або відвідування ресторанів, якщо ви дотримуєтесь правил безпеки. Але продовжуйте бути обережними.

Чи безпечно для літніх батьків їздити в гості?

Повністю вакцинованих людей, включаючи здорових бабусь і дідусів, слід заохочувати до поїздок, доки вони вживають відповідних запобіжних заходів, таких як носіння масок на публіці.

Які види діяльності є доступними після щеплення?

Вакциновані люди можуть почуватись комфортно, працюючи в приміщенні, де люди, як правило, все ще мають одягати маски та дистанціюватися. Заходи на свіжому повітрі ще безпечніші.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ