Уряд Японії планує скинути в море понад один мільйон тонн радіоактивної води з атомної станції «Фукусіма-1», зруйнованої внаслідок аварії в 2011 році. Відповідне рішення щодо цього ухвалять найближчим часом, а скидання зараженої води у море почнеться через рік, повідомляє Німецька хвиля з посиланням на японські ЗМІ.

Перед зливом радіоактивна вода, що зберігається зараз майже у тисячі контейнерах, буде ретельно очищена, в результаті чого у ній залишиться тільки тритій, що не піддається фільтрації. Експерти вважають, що тритій небезпечний для людей лише у дуже великих дозах, а Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) переконує, що відфільтрована вода може бути злита в океан без шкоди для екології.

На початку року комісія експертів запропонувала уряду Японії злити радіоактивну воду з «Фукусіми» в море, оскільки ємності для її зберігання скоро вичерпаються. Вони назвали це безпечною процедурою, яка застосовується і на звичайних атомних реакторах. Такий план, однак, викликає сильний опір з боку місцевих рибалок і фермерів, які побоюються, що люди перестануть купувати їхню продукцію.

Як відомо, 11 березня 2011 біля північно-східного узбережжя Японії стався землетрус магнітудою 9 балів. Найбільш сильно від землетрусу і викликаного ним цунамі постраждали префектури Івате, Міягі і Фукусіма. Тоді загинуло близько 20 тисяч людей, сотні тисяч будинків виявилися зруйнованими. Стихійне лихо спровокувало аварію на АЕС «Фукусіма-1». https://vgolos.com.ua/news/yaponskyj-ostriv-honsyu-yakyj-mynulogo-roku-postrazhdav-vid-rujnivnyh-zemletrusiv-znovu-trusonulo_68885.html

ІА "Вголос": НОВИНИ