Японські вчені знайшли чорну діру біля центру галактики.

Про це пише Independent.

Її помітили завдяки ефекту, який вона чинить на газову хмару, що знаходиться на відстані 25 тисяч світлових років від Землі.

Хмара оберталася навколо невидимого об'єкту, який потім ідентифікували, як чорну діру.

Вважається, що загалом у Всесвіті понад 100 тисяч чорних дір, але їх важко помітити, тому що вони не випромінюють світло, пише газета. Вони можуть бути як маленькими, так і супермасивними.

Діра, яку знайшла команда доктора Такекава в Японії, – середнього розміру, бо є скупченням маленьких дір, вважають учені. Досі було важко довести існування середніх за розміром дір.

Професор Томогару Ока з Університету Кейо зазначив, що знайдена діра знаходиться на порівняно невеликій відстані від супермасивної чорної діри, що знаходиться в центрі галактики – «всього» у 20 світлових років.

«У майбутньому, вона впаде у супермасивну чорну діру, так само, як газ зараз падає в неї, - цитує професора газета. - Це підтверджує модель росту чорних дір шляхом з'єднання».

У січні 2018 року учені з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі знайшли докази того, що активність чорної діри в центрі галактики впливає на уповільнення процесу зореутворення в ній.

ІА "Вголос": НОВИНИ