Це ще один крок у процедурі ст. 7  Договору про ЄС, повідомило джерело виданню PAP.  Цю інформацію поширила низка польських ЗМІ. 

Зазначається, що у четвер, 7 червня, відбулася зустріч послів держав-членів ЄС для підготовки Ради з загальних питань. На засіданні представник Європейської комісії подав заяву про слухання Польщі у зв'язку з реформуванням судової системи та процедурою статті 7 договору про Європейський Союз.

Представники Німеччини, Франції, Бельгії та скандинавських країн підтримали звернення. Проти голосувала Польща і Угорщина.

Представник президії повідомив, що приймає запит, а процедурні питання будуть обговорюватися на наступному тижні на черговому засіданні євродепутатів, що відбудеться 13 червня.

«Представництво Болгарії, як правило, робить те, що бажає ЄС, тому можете сподіватися, що слухання відбудуться», – заявило джерело.

Наступне засідання Ради з загальних питань. відбудеться 26 червня.

Нагадаємо, у грудні 2017-го Брюссель ухвалив рішення, що польський закон про загальні суди підриває незалежність польських суддів, тому вирішив застосувати статтю 7 договору про ЄС, в якій ідеться про серйозні загрози верховенству права. Таким чином Польща може втратити право голосу у ЄС.

Відтак Європейський парламент 1 березня 2018 року переважною більшістю голосів підтримав санкції Євросоюзу проти Польщі. Приводом до таких жорстких дій стало згортання в країні демократії та правової держави, а їхньою метою – відмова польського уряду націонал-консерваторів «Права і справедливості» (ПіС) від скандальної реформи правосуддя.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ