Заступник міністра юстиції України та уповноважений з питань Європейського суду з прав людини Іван Ліщина заявив, що Європейський суд з прав людини об'єднав справу України проти Росії з позовом Нідерландів проти РФ стосовно авіакатастрофи MH17, яка сталася у небі над Донбасом у 2014 році.

Про це він повідомив у Facebook.

Ліщина додав, що відповідне рішення ухвалила Велика Палата ЄСПЛ.

За його словами, це рішення має свої плюси та мінуси для України.

До позитивних наслідків Ліщина відніс те, що тепер Україна тепер має змогу долучити до матеріалів справи інформацію щодо авіакатастрофи МН17, яка раніше була недоступна через таємницю слідства. Крім того, він зауважив, що приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст.

Зокрема, йдеться про те, що Росія порушила права людини під час вторгнення на території суверенної України.

Проте, через це розгляд справи Україна проти Росії може дещо затягнутися, оскільки Нідерланди ще навіть не комунікувала з російською стороною щодо судової справи.

Ліщина зауважив, що ЄСПЛ досить повільно розглядає подібні справи. Він згадав про позов Кіпру проти Туреччини, який суд розглядав 40 років.

Уповноважений з питань Європейського суду з прав людини наголосив, що у даному контексті навряд чи це рішення варто сприймати, як серйозний ризик.

Ліщина додав, що в будь-якому разі Україна вернеться до ЄСПЛ з проханням пришвидшити розгляд голландської справи задля того, щоб об'єднання заяв не призвело до затягнення розгляду скарг.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ