Історик Роман Грицьків пояснив, чому, на його думку, посол Ізраїлю розкритикував той факт, що Українці відзначали день народження Степана Бандери.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Я би не сказав, що Ізраїль замовкав, він постійно намагався піднімати це питання і подавати його у власній інтерпретації. Зміна політичної влади у сучасній Україні сприяла тому, що вони активізували свої ініціативи і зараз євреї відчувають, що мають в Україні сприятливе середовище, щоб переконувати українців у тих тезах, які є вигідними для них. З польського боку мова йде про думку, що Україна не мала права на власну державність і національний вибір, а євреї намагаються перекласти дуже багато гріхів, які вчинили проти них інші народи, на українців. Зокрема мова йде про німців, росіян і поляків. Вони стверджують, що ми були колаборантами нацистів та основним інструментом для здійснення геноциду», - пояснив історик.

«Так само не варто забувати і німецький фактор. Вже давно у німецькій науці та політиці існує таке поняття як «співвідповідальність». Усю відповідальність, яку було покладено на Німеччину після війни з приводу геноциду і тоталітарного минулого, вони намагаються розділити з іншими народами, яких вони окупували, в тому числі і з українцями», - додав Роман Грицьків.

«Тому, якщо чітко не відстоювати свою позицію та національні інтереси, такі речі зараз будуть поширюватись, оскільки ми бачимо, що у нас вже змінилась політика у національній пам’яті. На місце національних пріоритетів нам намагаються нав’язати якісь космополітичні поняття про «багатонаціональну Україну» і про те, що українці повинні каятись за злочини, які вони нібито робили. Насправді ж цих злочинів не було, а, як показує історія, частіше злочини чинились саме по відношенню до нас. Я маю на увазі геноцид, політичні репресії, голодомор 1932-1933 років і Другу Світову війну. Польща та Ізраїль намагаються змінити наше уявлення про минуле і зробити його більш вигідним для себе», - підсумував він.

Читайте повну версію статті: “Євреї хочуть остаточно забрати собі владу в Україні”.

ІА "Вголос": НОВИНИ