Про це повідомляє Європейський парламент.

«Європейська комісія у цьому місяці опублікує документ про стратегію розширення і називає 2025 рік орієнтовною датою приєднання Сербії і Чорногорії. Комісія обговорить стратегію з депутатами Європарламенту на лютневому пленарному засіданні в Страсбурзі», – йдеться в повідомленні.

До країн-кандидатів також входять Албанія і Македонія. Боснія і Герцеговина, а також Косово вважаються потенційними кандидатами.

Тим часом Іспанія заявила, що Косово слід виключити з плану розширення Європейського Союзу на країни Західних Балкан. Болгарія, що очолює головування в ЄС, зробила своїм головним пріоритетом вступ до ЄС і організує травневий саміт в Софії.

Країна може стати офіційним кандидатом, коли вона відповідає стандартам 35 розділів, що охоплює безліч різних галузей політики з ЄС. Чорногорія відповідає 28 розділам і тимчасово завершила три, а Сербія відповідає 10 розділам і тимчасово завершила два. Інші країни готуються або ще перебувають в стартових блоках.

Після завершення переговорів і реформ укладається Договір про приєднання, який повинен бути ратифікований всіма існуючими країнами-членами ЄС і самою країною до вступу країни в ЄС. Також потрібен дозвіл Європейського парламенту.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ