Про це йдеться в заяві EBU від 29 червня, текст якої є у розпорядженні Deutsche Welle.

Натомість на Україну буде накладено «суттєвий штраф».

«Щодо спекуляцій відносно санкцій проти російського члена EBU, «Первого канала», який вийшов з конкурсу та не транслював шоу в прямому ефірі, виконавчий комітет Євробачення рекомендував у подальшому не застосовувати заходи проти мовника на даний момент», - зазначається в заяві.

Натомість у EBU додали, що винесли попередження Первому каналу через те, що його представники не взяли участі у зустрічі голів делегацій країн-учасниць конкурсу, яка відбувалась у березні в Києві, а також через відмову транслювати конкурс.

«Виконавчий комітет вважає, що ці порушення правил конкурсу пояснюються тим фактом, що артистка від Росії не була допущена до участі у конкурсі в Україні», - ідеться в заяві EBU.

Водночас EBU накладе на Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ) «суттєвий штраф» через те, що вона «не змогла належним чином виконати свої зобов'язання щодо співпраці з EBU у питанні участі російської виконавиці», а також через «серйозні зволікання» у процесі підготовки конкурсу. Сума штрафу спілкою не була названа.

У відповідь на це рішення керівник НСТУ Зураб Аласанія заявив, що EBU встала в чергу охочих «придушити в колисці» суспільне мовлення України.

Також у відповіді EBU на запит DW додали, що накладання штрафу на НСТУ не пов'язане із блокуванням у Швейцарії 15 млн євро, які Україна надала як гарантію підготовки та проведення Євробачення-2017 у Києві.

Нагадаємо, раніше Аласанія заявив, що на НСТУ наклали штраф у сумі до 200 тис. євро.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ