Німеччина, Франція та інші європейські країни оголосили про плани відновити використання вакцини COVID-19 від AstraZeneca у четвер після того, як регуляторні органи ЄС та Великобританії підсилили впевненість у вакцині, заявивши, що її переваги перевищують ризики.

Повідомлення про рідкісні тромби в мозку спонукали більше десятка країн припинити використання вакцини, що були проблемою для компанії AstraZeneca створити «вакцину для світу», оскільки загальна кількість загиблих від коронавірусу перевищує 2,8 мільйона, повідомляє Reuters.

Висновок Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) за результатами розслідування 30 випадків незвичних захворювань крові полягав у тому, що переваги вакцини в захисті людей від смерті або госпіталізації, пов'язаних з коронавірусом, перевищують можливі ризики, хоча він зазначає можливий зв'язок між тромбами мозку і вакцинацією.

За кілька годин Німеччина заявила, що відновить введення вакцини AstraZeneca з ранку п’ятниці. Міністр охорони здоров'я Єнс Шпан заявив, що призупинення вакцини з обережності було правильним закликом «доки не було вивчено причини цього дуже рідкісного типу тромбозу».

Франція також заявила, що відновить використання вакцини, а прем'єр-міністр Жан Кастекс заявив, що вакцинується сам у п'ятницю вдень.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив, що Італія зробить те саме, адже пріоритетом його уряду залишається якомога швидша вакцинація.

Іспанія заявила, що оцінює можливе відновлення, тоді як Кіпр, Латвія та Литва зразу заявили, що відновлять введення вакцини.

Багато урядів заявляли, що рішення про призупинення щеплень було достатньо обережним. Але експерти попереджають, що політичне втручання може підірвати довіру громадськості до щеплень, оскільки уряди намагаються приборкати більше варіантів інфекційних вірусів.

Розслідування EMA охопило 20 мільйонів людей, вакцинованих AstraZeneca у Великобританії та Європейському економічному просторі (ЄЕЗ), який пов'язує 30 європейських країн.

Внаслідок сумнівів, щонайменше 13 європейських країн призупинили вакцинацію, уповільнюючи і без того невдалу кампанію щеплення в ЄС, яка відстає від Великобританії та США.

Британське агентство з регулювання лікарських засобів та медичних препаратів (MHRA) раніше заявляло, що розслідує п'ять випадків рідкісного тромбозу крові в мозку з 11 мільйонів вакцинацій, зроблених у Великобританії, але використання вакцини слід продовжувати.

Вакцина AstraZeneca була однією з перших та найдешевших вакцин проти COVID-19, яка була розроблена та випущена на ринок, і має бути основою програм вакцинації у більшості країн, що розвиваються.

Висновок ЕМА надає ясність щодо безпеки цієї вакцини, і тепер слід відновити її використання якнайшвидше  після паузи безпеки, щоб ефективно запобігти фактичному ризику.

Власний огляд виробника ліків охоплює понад 17 мільйонів людей, які пройшли його в ЄС та Великобританії, і не виявив жодних доказів підвищеного ризику утворення тромбів.

На цьому тижні Всесвітня організація охорони здоров'я також підтвердила свою підтримку цій вакцині.

EMA заявила, що оновить свої вказівки щодо вакцини AstraZeneca, включивши пояснення для пацієнтів про потенційні ризики та інформацію для медичних працівників. Агенція заявила, що підтримує зв’язок із регуляторними органами в усьому світі, щоб стежити за можливими побічними ефектами всіх вакцин проти COVID-19.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ