Європейський суд анулював санкції, що були накладені на екс-прем’єр-міністра України Миколу Азарова, котрий утік до Росії.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Рішення Ради ЄС від 5 травня 2015 року, про внесення змін у рішенні від 2014 року щодо обмежувальних заходів щодо декотрих осіб, організацій та органів, що було пов’язане з ситуацією в Україні, анулюються, в тому пункті, що стосується пана Миколи Яновича Азарова», — йдеться у рішенні суду від 19 грудня.

При цьому Європейський суд не лише скасував рішення про накладення санкцій на Азарова, але й зобов’язав ЄС відшкодувати витрати на судову процедуру його австрійським адвокатам, очолюваним Александром Еґґером і Ґабріелем Ланскі, як у ході початкового судового розгляду, так і в процесі апеляції.

Необхідно «відшкодувати витрати, як на розгляд у першій інстанції, так і теперішню апеляцію», — закликав суд Раду ЄС.

Нагадаємо, Рада ЄС додала Азарова до санкційного списку, а його активи були заморожені 2014 року на основі тверджень тоді нового уряду України. За рішенням Європейського суду, колишній прем'єр був позбавлений належної правової процедури.

Україна надіслала до Брюсселю звинувачення щодо Миколи Азарова, котрий тоді разом із колишнім президентом Віктором Януковичем утік до Росії, у важких злочинах, зокрема, присвоєнні активів державних енергетичних компаній та отриманні хабарів за призначення на посади.

Тим часом, європейські правники заявляють, що Рада ЄС, перед тим, як діяти на основі рішень органу влади третьої країни, мала перевірити, чи було це рішення ухвалене з урахуванням прав на захист і на ефективний юридичний супровід.

Європейський суд додає, що «Рада ЄС зобов’язана при ухваленні обмежувальних заходів дотримуватися основних прав, що є невід’ємною частиною правового порядку ЄС».

У коментарі брюссельському виданню Politico захисник Азарова Александр Еґґер назвав рішення люксембурзького євросуду «вирішальним для майбутнього режиму санкцій ЄС» і заявив, що Азаров також домагається прогресу в протистоянні обвинуваченням з боку Києва у Європейському суді з прав людини у Страсбурзі. При цьому адвокат зауважив, що через побоювання щодо своєї особистої безпеки його підзахисний не має намірів покидати Росію, де від живе з того часу, як утік із Києва.

ІА "Вголос": НОВИНИ