Європейська рада продовжила чинність статті 50 Угоди щодо виходу Великої Британії з ЄС на наступні шість місяців, до 31 жовтня 2019 року.

Про це на прес-конференції за підсумками засідання Європейської ради, що розпочалася близько третьої ранку 11 квітня, повідомили її голова Дональд Туск та президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, передає Укрінформ.

«Сьогодні вночі Європейська рада вирішила надати Великій Британії гнучке відтермінування періоду за статтею 50 до 31 жовтня. Це означає, що їй буде надано додаткові шість місяців. У цей час весь пакет дій буде повністю перебувати в руках Британії. Вони можуть все ще ратифікувати Угоду про вихід, і за фактом цього продовження буде скасовано. Вони також можуть переоцінити усю стратегію стосовно Brexit, що може призвести до змін у Політичній декларації, але не в Угоді про вихід. Наприкінці цього періоду Лондон також матиме можливість відкликати статтю 50 і скасувати власне Brexit», – зазначив Дональд Туск.

За його словами, на цей період Велика Британія продовжуватиме співпрацю як повноправний член ЄС з усіма правами, та як близький друг та союзник, що користується довірою, у майбутньому.

«Дозвольте мені завершити посланням до наших британських друзів. Це продовження є настільки гнучким, як це очікувалося, хоча дещо коротше, ніж я очікував. Але його достатньо, щоб знайти найкраще рішення з усіх можливих. Будь-ласка, не втрачайте цей час», – додав голова Європейської ради.

Як відомо, Україна хоче домовитися із Великою Британією про пом’якшення візового режиму після виходу останньої з Євросоюзу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ