Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів кандидат політичних наук Юрій Михальчишин.

«Щодо оборонного співробітництва – ми не почули нічого принципово нового. Якщо перед тим, під час візиту голови українського парламенту Андрія Парубія, в українських медіа лунали тези про те, що Україна може отримати статус головного союзника США поза НАТО – таким статусом користується понад 15 країн, то поки що Україна такого статусу отримати не може – це рішення президента США, яке ініціюється за наявності певних вагомих геополітичних засадничих підстав», – зазначив він.

Президент США Дональд Трамп, як людина із досвідом в світі інформаційних потоків, вживав дуже загальні формулювання.

«Він (Дональд Трамп, – ред.), як досвідчений шоу-мен і як людина, яка почуває себе в інформаційних потоках, як риба у воді, нікому не дозволить зловживати своєю публічністю. Він вживав дуже загальні формулювання і жодного разу не сказав «російська агресія проти України, не зупинився на загрозах, які сьогодні постають перед нашою державою і на певних зобов’язаннях, які США могли б взяти на себе у близькому майбутньому. Він просто створив таку позитивну атмосферу спілкування, що мала на меті підкреслити дружній характер зустрічі», – каже Михальчишин.

Також, за словами кандидата політичних наук, ми практично не маємо інформації про те, які документи були підписані:

«Ми не маємо жодної конкретики щодо документів, які були підписані. Але ми можемо зробити висновки, що відбулись якісь зрушення у сфері енергетичної співпраці, було сказано про те, що Україна, можливо, закуповуватиме вугілля із Пенсильванії, а також йшла мова про зріджений газ зі штату Луізіана. Стосовно того, аби озброїти Україну – ніяких чітких обіцянок не давали».

Проте важливим є те, що зустріч таки відбулась, оскільки після зміни адміністрації у Білому домі виникла пауза, яка дуже загрозливо виглядала в українсько-американських взаєминах. Адже США вважаються чи не єдиним гарантом незалежності України у контексті російсько-української війни.

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ