Значна частина нашого життя все більше переходить в онлайн-режим. Упродовж останніх років всі відомі бренди створюють свої інтернет-магазини, сайти та різноманітні канали. Це допомагає їм бути ближчими до своїх клієнтів. У бідних країнах, на кшталт нашої, такі стартапи є особливо цінними для суспільства, якщо вони поєднують у собі ще й волонтерську, некомерційну складову.

Нещодавно у YouTube почав набирати популярності доброчинний канал адвоката Дмитра Бородійчука. У своїх роликах юрист доступно розповідає глядачам про шляхи вирішення юридичних проблем, які найчастіше трапляються у житті пересічних українців.

У розмові з «Вголосом» Дмитро Бородійчук пояснює, як працює його канал та задля чого його було створено.

Чому ви вирішили раптом зайнятися правовим волонтерством і перенести частину своєї роботи в онлайн?

Створюючи свій канал, я ставлю перед собою одразу кілька цілей. Перша — допомогти людям бути більш обізнаними в юридичній сфері, щоб вирішувати свої проблеми самостійно. Проблема в тому, що, на превеликий жаль, люди погано знають свої права і не завжди вміють ними скористатись. Тому цими відео хочу допомогти своїм клієнтам та глядачам зробити так, аби вони могли самі себе захистити.

Друга — це безпосередній контакт зі своїми клієнтами та підписниками. Ні для кого не секрет, що я належу до тих адвокатів, котрі намагаються надавати консультації не лише при зустрічі, але і в онлайн-режимі, адже іноді є певні причини, через котрі людина не може прийти на особисту консультацію. Саме тому і було створено сайт, сторінку у соціальній мережі Facebook та Instagram. Вони допомагають мені бути ближчими зі своїми клієнтами та залишатись на зв’язку 24/7. Фактично це є другою моєю метою створення свого каналу

З чого все почалося?

Як я вже зазначив, впродовж останніх двох років я неодноразово планував створити свій канал, на якому можна буде висвітлювати найпоширеніші юридичні питання, якими найбільше цікавляться громадяни. Відтак реалізація цього проекту розпочалась із аналізу існуючих юридичних каналів.

Як виявилось, їх є дуже мало і більшість із них мене як глядача не змогли переконати в тому, що я зможу почерпнути з них щось корисне, не будучи юридично підкованим. Тому я вирішив дещо видозмінити форму подачі.

Після цього мені довелось певний час аналізувати свої справи, аби відфільтрувати ті теми, які б могли найбільше зацікавити глядачів. І лише після цього розпочався процес підготовки матеріалів і самих зйомок. До речі, що стосується зйомок, то це виявилося не таким простим завданням, як мені спершу здавалось. А ще важче було вибрати ті частини зі записаних, які найбільше потрібні глядачеві.

Як часто плануєте займатися таким правовим «лікбезом» і знімати нові ролики?

Що стосується періодичності виходу нових блогів, то на цьому етапі ми плануємо записувати їх один раз на тиждень. Звісно, я розумію, що це дуже мала кількість відео на місяць, і тому за можливості  намагатимусь записувати їх частіше.

Я як адвокат, котрий тільки розпочав створювати відео на юридичні теми, сподіваюся, що мій проект стане не лише цікавим, а й корисним для людей і пересічних громадян. Я завжди відкритий до діалогу та до побажань своїх глядачів й підписників щодо того, які теми їх цікавлять найбільше, а також як зробити канал ще пізнавальнішим. Відтак буду радий бачити усіх на своєму каналі. 

ІА "Вголос": НОВИНИ