Про це у розмовній студії «Правди.Наживо» розповів доцент кафедри конституційного права юридичного факультету ЛНУ Сергій Різник.

«Що стосується інших країн – є різна практика. Але з чим згідні всі – абсолютного імунітету в такому вигляді, як він є в Україні, бути не може. Є винятки в Угорщині, він там досить серйозний, в інших пост-соціалістичних країнах. У багатьох країнах, зокрема, англо-саксонського права, як Канада, він звужений до такого ступеню, що депутат захищений в стінах парламенту. Були такі комічні випадки, коли депутат місяцями не виходив з парламенту, йому туди їжу носили – він знав, що за тими стінами його затримають. В США є також дуже обмежений депутатський імунітет та індемнітет – неможливість відповідати за висловлювання в парламенті, за політичні заяви, законопроекти. Але в тих країнах існує усталена демократія, існує правоохоронна система, яка заслуговує на довіру. У нас поки що цього немає і ми не можемо епізодично реформувати нашу системну машину. Треба підходити до цього системно, зважено, але з розумінням того, що вимагає народ і знанням того, що потрібно, аби Україна просувалася на демократичному шляху», - пояснив він.

Правник також пригадав референдум 2000 року, який містив багато запитань – в тому числі й про зменшення кількості народних депутатів, а ще – підсумував усі законопроекти, які мали на меті позбавлення депутатів недоторканності:

«Законопроекти, які вносилися до парламенту про внесення змін до Конституції в частині зняття депутатської недоторканності – їх було уже вісім – з тих, які пройшли Конституційний суд України. За процедурою, аби ці зміни було внесено, необхідно спершу отримати позитивний висновок Конституційного суду, потім – попереднє голосування, аж тоді, на наступній сесії, 300 голосів…Так от, уявіть собі: всім разів уже суд давав висновок, що можна голосувати, але жодного разу цей законопроект так і не був проголосований».

Сама ж депутатська недоторканність, за словами Різника, має ядро, що складається із трьох абсолютно недемократичних елементів.

«Народний депутат не може без згоди ВРУ бути притягнений до кримінальної відповідальності, затриманий і заарештований. Це формула, яка абсолютно не притаманна для демократичних держав світу», зазначив він.

 

Більше - у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА

 

ІА "Вголос": НОВИНИ