В українських законах чітко не прописано, що таке «громадське місце». Тому після запровадження карантинних заходів 6 квітня варто зайвий раз уникати тих місць, де заборонене куріння.

Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів юрист Олександр Марусяк.

Він зазначив, що цей термін є лише в законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їхнього шкідливого впливу на здоров'я населення».

«Там зазначено, що »громадським місцем є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, чи за плату, постійно, періодично або час від часу, зокрема під'їзди, а також підземні переходи, стадіони«. Досить складне формулювання, та й то воно стосується тільки цього закону і малопридатне для нинішніх умов пандемії. При цьому більше в законах я не зустрічав цього терміна», – заявив Марусяк.

Крім того, варто звернути увагу на статтю 13 цього закону. У ній перелічені громадські місця, які гіпотетично можуть потрапити під опис. Щоправда, юрист зазначає, що визначити точно, чи порушила людина, чи ні – складно.

До переліку громадських місць входять: ліфти, таксофони, території лікарень, дитячі та спортивні майданчики, підземні переходи, під'їзди, транспорт, вокзали, аеропорти, гуртожитки, готелі, зупинки громадського транспорту.

З 6 квітня забороняється перебування у громадських місцях без вдягненої маски, респіратора; переміщення групою осіб більш ніж по двоє людей (крім випадків службової необхідності і супроводу дітей); перебування у громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків тощо.

Нагадаємо, у МОЗ повідомили як часто можна виходити на вулицю під час карантину.

ІА "Вголос": НОВИНИ