Про це розповів в інтерв’ю виданню ВВС Україна екс-президент Ющенко.

 «З першого дня незалежності українська політика орієнтувалась на політику Росії і по суті була її філіалом. У 2004 році моє політичне кредо, з яким я прийшов до виборів президента, полягало у проєвропейській політичній моделі демократії», – починає розмову пан Ющенко.

Саме через це, каже він, його отруїли, адже ця політика не влаштовувала Кремль, який почав будувати «русский мир».

Віктор Ющенко зазначив, що це була третя спроба замаху, коли до виборів лишався майже місяць. На зустрічі з керівництвом служби безпеки України, яке співпрацювало тоді з російською командою, було підсипано отруту.

Це сталося під час вечері десь о 22:30 після великого мітингу. Ющенко зустрічався з керівником СБУ та його першим заступником. Слідство визначило, що отруту додали до рису.

«Десь за годину я відчув сильний біль у голові. Думав, що це через перевантаження і просто зморився. Коли під'їжджав додому, біль вже не можна було терпіти. Такого болю я в житті не переживав. Вдома поцілувався з дружиною і вона першу фразу сказала, що в мене металевий присмак на губах, – згадує Ющенко. – Потім мене знудило, можливо, це допомогло потім пережити дозу діоксину, яка була у 40 разів більше біологічної норми».

Перші півтори доби розширювались зони болю і лікарі не могли поставити діагноз.

«Коли я вже виїхав у Австрію, то на другий чи третій день почались набряки тіла і голова стала набагато більшою. Біль поширився по всьому організму. Почались запальні та гнійні процеси всередині тіла. В австрійській клініці провели діагностику на отруту. І я разом з лікарями проторював думку, що мене отруїли», – розповідає екс-президент.

Слідство виявило з якої країни діоксин, ким і яким маршрутом привезений. Всі, хто це робив, перебувають не в Україні.

Тому сумніву давно немає. Але є процедура слідства, яка повинна завершитись.

«До самого Володимира Путіна я звертався у 2005 році та дещо пізніше, щоб він посприяв роботі російської генпрокуратури та співпраці російської та української прокуратур. Наприклад, щодо обміну продуктами діоксину, який виробляється у російських лабораторіях, щоб українська сторона отримала формули матеріалу, як отримала від інших міжнародних центрів», – згадує Ющенко.

Україні досі не видали осіб, які цей злочин вчинили і жодного конструктивного кроку з боку Росії для розслідування не зробили.

(У 2008 році російська прокуратура передала українським колегам інформацію, що виявлений в організмі Віктора Ющенка діоксин не виробляється в РФ).

Стосовно отруєння Скрипаля у Великій Британії Ющенко заявив: «Мені боляче за те, що Європа така сліпа, недружня, несолідарна всередині відносно політики, яку проводить Росія. Скільки жертв у тої політики буде – ще багато тисяч людей. Хотілося, щоб об'єднана Європа зрозуміла, що найбільша небезпека для пересічного європейця – це середньовічна феодальна політика Росії у ХХІ столітті».

Путін може дати Європі дешеву нафту і газ, купивши якусь лояльність. Але таким ставленням до Росії не знімається проблема, а просто відстрочуємо і робимо тяжчою для наступних поколінь.

«Дехто у політиці розглядає цей епізод (отруєння у Солсбері) як випадковий. Велика помилка Заходу, що до сьогодні у повітрі є запитання, за ким дзвонить дзвін. Кожен з вас, хто не вписується у «русский мир», хто є опонентом цього брєдового концепту, той – перша потенційна жертва», – переконаний екс-президент.

Об'єднана Європа не повинна віддавати на поталу Росії східну Європу – від Білорусі до Кавказу.

Отруєння відбулось з тією людиною, яка поставила під сумнів сьогоднішню кремлівську політику. Московські спецоргани сприйняли це як ляпас, бо вони думають, що великі та сильні.

ІА "Вголос": НОВИНИ