З початком навчального року у Львові діє безкоштовний проїзд для дітей шкільного року. Про особливості та нюанси безкоштовного проїзду для юних львів'ян ми поговорили з автором відповідної ухвали - Ігорем Телішевським.

1 вересня 2021-го року стартує третій навчальний рік, коли львівські школярі зможуть безплатно користуватись громадським транспортом.  Відповідна норма діє у Львові з травня 2018-го року. Згідно з нею,  школярі не сплачуватимуть за проїзд у комунальних автобусах та маршрутках під час навчального року, окрім літніх канікул.

Водночас в електротранспорті школярі можуть їздити безкоштовно упродовж всього року. 

Рішення про безкоштовний проїзд школярів Львівська міська рада прийняла 19 квітня 2018-го року. Ухвалу № 3289, яка регулює це питання, львівські депутати тоді підтримали з ініціативи Ігоря Телішевського.

Депутат 7-го скликання ЛМР  розповів, що це рішення пройшло тоді «не без бою». 

"Схожі пільги на той момент вже були, наприклад в сусідньому в Івано-Франківську. Всі знають норму Конституції, що Україна - це соціальна держава. А такі рішення значно полегшують навантаження на гаманці батьків", - підкреслив Телішевський.

За словами громадського діяча, значний вплив на успішне ухвалення рішення про безкоштовний проїзд справила громадська організація «Батьківська рада Львівщини». Саме спільний тиск громадськості, батьківського середовища та тодішніх депутатів на владу Львова дав змогу впровадити рішення про безоплатне перевезення школярів у життя.

Водночас автор ухвали про безплатний проїзд школярів у громадському транспорті розповів,  що свого часу міський голова Львова зробив все можливе, аби не допустити ухвалення цього рішення. 

"Шкода, що у Львові на це спромоглися лише під тиском депутатів та громадськості. Цікаво, що депутатський корпус досягнув домовленості з перевізниками, водночас вони відмовились від компенсації. Проте Андрій Садовий довго затягував підписання цієї ухвали", – зауважив Ігор Телішевський.

Нагадаємо, фахівці прогнозують, що у вересні Україна може вийти за межі «зеленої зони». Це своєю чергою може зумовити впровадження нових карантинних обмежень. 

ІА "Вголос": НОВИНИ