У вівторок, 16 липня, набуває чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який регулює функціонування і використання української мови у різних сферах суспільного життя, зокрема, щодо політичної реклами.

Про це повідомляється на офіційному вебсайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Повідомляється, що матеріали передвиборної агітації, які транслюються на телебаченні, радіо, розміщуються на носіях зовнішньої реклами, поширюються у вигляді листівок і газет або в мережі Інтернет мають виконуватися державною мовою.

Зазначається, що українською мовою мають транслюватися відеоматеріали про вибори президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів і посадових осіб органів місцевого самоврядування, всеукраїнські і місцеві референдуми та їх результати, а також політична реклама, передвиборна агітація та теледебати адаптуються для сприйняття жестомовними особами шляхом перекладу українською жестовою мовою та субтитрування українською мовою з урахуванням вимог, встановлених законом.

Сказано, що національні меншини України в окремих населених пунктах можуть розповсюджувати матеріали передвиборчої агітації, виконані державною мовою та дубльовані мовами відповідних корінних народів, національних меншин України.

«Національна рада звертає увагу ліцензіатів на ці норми і нагадує телерадіоорганізаціям, що вони зобов’язані дотримуватися законодавства України щодо мови передвиборної агітації під час кампанії з позачергових виборів народних депутатів України, що відбудуться 21 липня 2019 року», - йдеться у повідомленні.

Нагадаймо, Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» був ухвалений Верховною Радою України 25 квітня цього року та опублікований у газеті «Голос України» 16 травня. Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону він набуває чинності через два місяці з дня його опублікування за винятком окремих норм.

Як писав «Вголос», Нацрада з питань телебачення і радіомовлення звернеться до Верховної Ради стосовно внесення деяких змін до чинного закону про телебачення і радіомовлення.

ІА "Вголос": НОВИНИ