У зразку ґрунту з астероїду Ітокава(25143), доставленому зондом «Хаябуса», виявлені сліди води та позаземних органічних речовин. Про це повідомляється в статті міжнародної групи вчених, опублікованій у журналі Scientific Reports.

Органічна речовина виявилася нанокристалічним графітом та поліциклічними ароматичними вуглеводами з високими співвідношеннями речовин водню та азоту. Це виключає можливість того, що воно потрапило на астероїд в результаті забору матеріалу зондом та підтверджує його внутрішнє походження.

Відкриття також вказує на те, що астероїд Ітокава сформувався в поясах астероїдів з груди космічних уламків іншого, значно більшого астероїду. Ґрунт містить водневий лід, що характерно для космічного тіла з внутрішніх частин Сонячної системи.

Ітокава – навколоземний астероїд, чия орбіта пересікає орбіти Марса і Землі. Його маса складає близько 35 мільйонів тонн, і максимальний діаметр трохи збільшує півкілометра. 20 листопада 2005 року на астероїд висадився японський космічний апарат «Хаябуса», який потім доставив зразки ґрунту астероїда на Землю.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ