6 травня місто Лева відзначило свою 765-у річницю. Заснований у 1256 році королем Данилом Галицьким, вже понад 7 з половиною віків, Львів гордо носить ім'я культурної столиці України. І на це, безумовно, є свої причини, адже, століттями, місто відігравало неабияку роль у багатьох культурних, історичних та державотворчих процесах.

За традицією, львів'яни святкують День міста у першу неділю травня, однак, цього разу, урочистості відбулись у четвер, повідомляє кореспондент ІА «Вголос».

Цьогоріч, львів'яни змогли уявити, якими були мілітарні традиції 700 років тому. Сьогодні, з нагоди свята, під міською Ратушею, вперше за декілька століть, відбувся церемоніал почесної варти. У заході взяли участь українські військові, учасники бойових дій та реконструктори, одягнені в традиційні лицарські обладунки.

Ідею втілили спільно з військово-історичним клубом Орден Паладинів.

Традиція, впроваджена мерією та орденом, має на меті звернути увагу мешканців і гостей міста на далекий 1300 рік та нагадати усім, що колись, Львів був столицею сильного, великого та могутнього королівства.

«Насправді, європейські середньовічні міста давно мають свої почесні варти і ми хочемо, щоб місто Лева з нагоди Дня міста теж мало свою почесну варту та проводило свій офіційний церемоніал», - зазначила директорка департаменту ЛМР Наталія Бунда.
За її словами, цей рік ще й особливий тим, що скоро ми будемо відзначати 30 річницю незалежності, тому нова традиція дасть можливість кожному українцеві осмислити наше минуле, теперішнє і майбутнє.

В зв'язку з пандемією, у ЛМР обіцяли провести захід з обмеженнями та попросили львів'ян дотримуватись соціальної дистанції. Всупереч цьому, людей було достатньо.

Жодних інших заходів до Дня міста у Львові не планується.

Більше новин читайте тут:

ІА "Вголос": НОВИНИ