З понеділка, 6 грудня, в Україні почнуть діяти посилені карантинні обмеження для областей у «жовтій» зоні карантину.

Про це повідомляє Львівський портал.

Як зазначається, відповідне рішення було прийняте Кабміном ще 24 листопада. Від завтра у «жовтій зоні» для працівників та відвідувачів закладів потрібний COVID-сертифікат або негативний тест на коронавірус. Дія документів про вакцинацію буде скорочена.

Крім того, COVID-сертифікат будуть перевіряти більш ретельно. Зараз їх перевіряють візуально, при вході у заклад - тепер працівники закладів повинні зчитувати QR-код документа відвідувача смартфоном, через застосунок «Дія». За неналежну перевірку власника закладу можуть оштрафувати від 34 до 170 тис. грн.

Також буде змінено термін дії «жовтого» сертифікату, який підтверджував проведення щонайменше одного щеплення від коронавірусу. Тепер термін становитиме 30 днів, раніше був чинний 120 днів.

Люди, які не мають принаймні одного щеплення від COVID-19 або не мають негативного тесту чи сертифікату про одужання, у «жовтій» зоні не можуть:

  • брати участь у проведенні будь-яких масових заходів;
  • відвідувати кінотеатри та інші заклади культури, спортивні зали, фітнес-центри, басейни;
  • користуватися послугами суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування.

Разом з тим, відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів у жовтому та червоному рівні залишаються без обмежень, але обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил: носіння маски та дотримання дистанції.

Нагадаємо, за останню добу в Україні додалися ще 6 622 нових випадків коронавірусної хвороби. При цьому, одужали більше 9 тисяч українців.

ІА "Вголос": НОВИНИ