З російської виправної колонії №1 УФСІН у Курганській області звільнили українського бранця Рустема Ваітова, затриманого ФСБ РФ в анексованому Криму в 2015 році.

Про це повідомила на сторінці у Facebook Кримська солідарність із посиланням на слова адвоката Едема Семедляєва.

Повідомляється, що 22 січня 2020 року закінчився п'ятирічний термін відбування покарання для двох бранців із Криму.

Нагадаємо, що в січні та квітні 2015 року в кримському селі Орлине під Севастополем пройшли перші обшуки і арешти кримських татар-мусульман. В результаті були незаконно затримані Зейтулаєв Руслан Борисович (1985 р. н.), Прімов Юрій (Нурі) Володимирович (1976 р. н.), Ваітов Рустем Мамутович (1986 р. н.) і Сайфуллаєв Ферат Рефатович (1983 р.н ).

Рустему Ваітову інкримінували «участь у діяльності терористичної організації».

Слідство у справі й суди тривали півтора року. В результаті, 7 вересня 2016 року Північно-Кавказьким окружним військовим судом Ростова-на-Дону, який розглядав цю справу, за відсутності будь-яких доказів провини, Ваітову був винесений вирок – п'ять років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Зазначається, що троє кримчан все ще залишаються у російських виправних колоніях. За словами адвокатів, протягом усього слідства не представлено жодного доказу провини підсудних і їхньої причетності до терористичних актів або насильства.

Як писав «Вголос», у кримського татарина, який перебуває в російському СІЗО, забрали медикаменти.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ