В українському парламенті зареєстрували законопроект про кримінальну відповідальність через незаконне збагачення, який невідкладно подав Президент Петро Порошенко.

Проектом закону пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 368-5, замість попередньої 368-2, що була скасована Конституційним судом, повідомляє ТСН.

Новою статтею визнається кримінально караним набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі без законних на те підстав (ця частина попередньої версії статті викладалася наступним чином: законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, - ред.) за відсутності ознак зловживання владою або службовим становищем чи ознак прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі.

Такі діяння каратимуться позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Також передбачається більш сувора відповідальність, якщо такі діяння вчинені службовою особою, яка обіймає відповідальне становище (каратимуться позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна), а також службовою особою, яка обіймає особливо відповідальне становище (каратимуться позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна).

Порошенко, закон from tsnua
За такого підходу обов'язок доведення відсутності законних підстав для набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів покладатиметься на органи досудового розслідування, що ґрунтуватиметься на конституційних приписах, які гарантують презумпцію невинуватості особи і неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (статті 62, 63 Конституції України).

Законопроектом також передбачено низку інших змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України для забезпечення комплексного та несуперечливого регулювання зазначеного питання.

У пояснювальній записці зазначається, що включення такої ознаки незаконного збагачення, як відсутність законних підстав для набуття активів у власність ґрунтується на положеннях Закону України «Про запобігання корупції», за яким критерієм визначення вигоди неправомірною, що становить корупцію, є саме відсутність законних підстав для одержання тих чи інших вигод.

Цей злочин належатиме до корупційних злочинів, а його розслідування здійснюватиметься Національним антикорупційним бюро України.

Порошенко, поясненння from tsnua
Крім того, оскільки за незаконне збагачення передбачається застосовувати таке додаткове покарання, як конфіскація майна, пропонується узгодити нову статтю 368-5 із статтею 59 Кримінального кодексу України, яка визначає засади застосування конфіскації майна, передбачивши, що конфіскація майна може застосовуватися за вчинення незаконного збагачення, незалежно від його тяжкості, а не лише у випадках, коли такий злочин є тяжким чи особливо тяжким.

Під активами у значному розмірі у цій статті розуміються грошові кошти або інше майно, а також доходи від них, якщо їх розмір (вартість) перевищує одну тисячу неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порошенко, порівняння from tsnua
Раніше в ЄС висловили свою стурбованість через скасування статті про незаконне збагачення.

Як писав “Вголос”, Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення чиновників.

Також оприлюднили імена усіх нардепів, котрі вимагали скасувати статтю за незаконне збагачення.

Крім цього, повідомлялось, що скасування Конституційним судом статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення становить ризик для безвізового режиму між Україною й Європейським Союзом.

27 лютого КС оприлюднив рішення про скасування статті про незаконне збагачення.

У НАБУ розкритикували це рішення та повідомили, що усі справи про незаконне збагачення тепер доведеться закрити.

Журналісти також проаналізували декларації народних депутатів, які домоглися скасування відповідальності за незаконне збагачення. Виявилось, що у них є що приховувати.

Також “Вголос” повідомляв, що на парковці парламенту засвітився розкішний спорткар Lexus LC500h вартістю 2,5 млн дол. Його власником виявився заступник керуючого справами апарату Верховної Ради Едуард Денисов.

ІА "Вголос": НОВИНИ