Про це пише rp.pl.

Старший радник валютного відділу Центрального Банку Фінляндії Карі Такала передбачає, однак, що ця ситуація може виглядати зовсім інакше вже через 15 років.

За його словами, багато людей все ще розглядають готівку в якості грошового резерву, який можна швидко і легко використати в міру необхідності. Експерт впевнений, що з подальшим розвитком електронних платежів, потреба у готівці просто відпаде. Вже зараз у Швеції чотири з п'яти покупок оплачуються за допомогою карток або інших видів електронних платежів, зокрема за допомогою смартфону.

«Швеція, як і інші скандинавські країни, є лідером в області безготівкових розрахунків, – каже Бенгт Нілервалл з Шведської організації торгівлі. –  Шведи використовують свої дебетові та кредитні картки майже щоденно. Кожен швед, в середньому, здійснює 260 безготівкових розрахункових операцій на рік».

За даними данського центробанку, зростаюча кількість людей, які використовують для розрахунків кредитні карти і смартфони, робить виробництво банкнот і монет неприбутковим. Таким чином, до кінця 2016 банк планує замовляти друк готівки закордоном.

У прес-релізі банку йдеться, що «хоча обсяг готівки в обігу в Данії як і раніше є високим, попит суспільства на нові банкноти і монети невпинно зменшується, і ми не маємо жодних підстав чекати зміни цієї тенденції».

ІА "Вголос": НОВИНИ