Із вторгненням російських загарбників на територію України у багатьох містах почастішали випадки мародерства. Знесилені окупанти роблять спроби грабувати наші відділення банків, магазини та квартири. Через це мери кількох українських міст дозволили карати злочинців просто на місці – відкривати по них вогонь.

Росіяни завжди крали, тому що ніколи не мали свого

Схильність до мародерства історично закладена в менталітеті російського «народу». Вони завжди нахабно крали чужі теритоії, чужу історію та чужу культуру. Зазіхали на чуже, тому що ніколи не мали нічого свого. 

Так трапилось і зараз. 5 днів тому Росія знову вторглася на українські землі. За злочинним наказом вбивці та диктатора Путіна, російська армія намагається безпідставно привласнити собі те, що належить нам – наші українські міста, наші українські вулиці та майно наших громадян. 

Вони цинічно називають себе «миротворцями», обстрілюючи українські міста із заборонененої міжнародною конвенцією зброї. Окупанти кажуть, що не мають наміру вбивати мирне населення, утім за цей час їхні ракети вже неодноразово влучали у дитсадки та будинки. 

Крім того, коли мирні українські громадяни ховаються від вибухів в укриттях, вони займаються мародерством. Знеселений, деморалізований ворог, у якого вже практично не залишилось їжі та палива, грабує українські магазини, відділення банків та квартири. 

Варто зазначити, що така практика завжди була притаманна окупантові. Коли під час Другої світової війни Червона Армія прийшла «визволяти» Україну, українці неодноразово фіксували випадки грабіжництва та мародерства з боку більшовиків. 

Більше того, в так званих «визволителів» така діяльність була абсолютно узаконена. Червоноармійці  викрадали майно мирних громадян та називали це «трофеями». Причому «трофеями» вважалися аж ніяк не прапори, техніка та зброя. Окупанти вивозили з загарбаних територій прикраси, годинники, посуд та культурні цінності. 

Як стверджують історики, посилаючись на листи з фронту, вище керівництво «совка» в особі диктатора Сталіна активно підтримувало мародерство серед своїх військовослужбовців. Так, за його рішенням, червоноармійці могли абсолютно законно привезти додому від 5 до 16 кілограмів так званих «трофеїв». 

З мародерами та диверсантами будуть боротися безжалісно

За мародерство в українському законодавстві передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, відповідно до статті 432 ККУ, за викрадення на полі бою речей, що є  при вбитих чи поранених, можна загриміти за ґрати на строк від трьох до десяти років. 

Колись, у деяких країнах, така діяльність під час воєнних дій вважалась серйозним військовим злочином. Ті, хто дозволяв собі наживатись на чужому горі, швидко отримували кулю в лоб, тобто були засуджені до розстрілу.

Та, на жаль, коли армія російських «орків» наступає на Україну з усіх фронтів, своє істинне обличчя показують й недобросовісні громадяни. Хтось грабує будинки співвітчизників, а деякі навіть допомагають окупантам та спільно із ними влаштовують у містах диверсії.

Тож тепер, за законами воєнного часу, мери трьох українських міст вирішили боротися з мародерами та диверсантами чітко та безжалісно. З усіма.

Так, учора міський голова Житомирської міської ради Сергій Сухомлін заявив про наказ, що дозволяє карати мародерів просто на місці та навіть дозволив відкривати по них вогонь. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Всі отримали наказ, стріляти на місці», — зазначив він. 

Розстрілювати за мародерство вирішили й в оточеній окупантами Охтирці Сумської області. Таке рішення ухвалив мер міста Павло Кузьменко. 

«В Охтирці за мародерство розстрілюватимуть на місці, а підвищення цін на товари розглядатиметься як мародерство», — написав міський голова. 

Мер столиці нашої Батьківщини Віталій Кличко теж закликав знешкоджувати мародерів та диверсантів. Він наголосив на тому, що за законами воєнного часу правоохоронці та військові матимуть повне право знищувати усіх провокаторів у місті. 

«Мародерів та диверсантів будуть ліквідувати на місцях, затримувати їх ніхто не буде», — зазначив мер української столиці, яку оточили російські окупаційні війська.

Наша боротьба з російським окупантом все ще триває. Вже п'ятий день ворог  продовжує наступати на наші землі, завдаючи ударів не лише по військовій, а й по цивільній інфраструктурі. На щастя, цей злочин вже побачив весь світ і Росії доведеться за це заплатити дуже велику ціну. 

Але перемога обов'язково буде за нами. Тому що за нами правда. Тому що ми — у себе вдома та готові захищати свою Батьківщину до останнього клаптика землі. 

ІА "Вголос": НОВИНИ